Subota, 26 Studeni 2016 14:57

Vinska zvijezda vinar Ivo Enjingi s Venjem berbe 2008. najbolje ocjenjeno bijelo vino

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA 11. ZAGREB VINO.com -

Ivo Enjingi je pobrao još nekoliko priznanja – Vinsku zvijezdu za Rajnski rizling kasne berbe 2012., Zweigelt kasna berba barrique2012. i Venje bijelo, kasna berba 2008.

ZAGREB – Na još jednom vinskom natjecanju zabljesnuo je naš najpoznatiji vinogradar i vinar Ivo Enjingi, te pokazao da vina što duže odležavaju, dobivaju sve bolje karakteristike, postaju sve pitkija i okusna prestižna, a posvjedočio svima, ali i sebi da je ekološki uzgoj i ekološko vino nešto što doseže sam vrh u vinarstvu. Osim što se grožđe uzgaja na potpuno ekološki način, i cijeli postupak proizvodnje i njegovanja vina odvija se bez dodataka kvasaca i drugih dodataka, pa čak ni sumpora. To je upravo ta prepoznatljivost Enjingijevih vina koju sve više cijene i vinski znalci, stručnjaci, sommelieri ali i vinski ljubitelji i kupci.IMG 2322

U velikoj konkurenciji preko 300 izloženih vina na 11. Zagrevvino.com, Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva, vinarija iz Austrije, Slovenije, Italije, BiH, Srbije, Makedonije i stotinjak najpoznatijih vinarija iz Hrvatske, vina Ive Enjingija osvoji su nekoliko Vinskih zvijezda. Tako su njegova vina Rajnski rizling kasne berbe 2012., Zweigelt kasna berba barrique 2012. i Venje bijelo, kasna berba 2008. osvojila Vinsku zvijezdu, a Posebno priznanje, 1. mjesto od svih najbolje ocjenjenih bijelih vina, vino šampion, osvojilo je Vino, berbe 2008. godine, kupaža pet bijelih vina. Samo da podsjetimo upravo sa Venjem berbe 1998., Ivo Enjingi je kao prvi hrvatski vinar odnio i zlatnog Decantera u Londonu 2004. godine i postao svjetski prvak, te skrenuo pažnju svjetske i europske javnosti na hrvatska i slavonska vina.

Nakon dodjele nagrada Ivo Enjingi je pripremio i radionicu u Hotelu Esplanada, gdje se dvodnevni festival i održavao, te degustaciju vina Venje svih godišta,pod temom „Prvi puta sve berbe bijelog Venja na jednom mjestu". Kušale su se berbe od 1998., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., 2009., i 2010.

IMG 2344

Radionica i degustacija je započela vinom dobrodošlice, Graševinom berbe 2002. godine koje je na Decanterovom ocjenjivanju postalo regionalni šampion 2004. godine. Inače na ovo natjecanje Ivo Enjingi je otišao na nagovor prijatelja, ali ipak vinskih znalaca, koji su kušali njegova vina u podrumu, i odmah mu rekli da takva vina osvajaju zlata u Londonu na Decanteru. Slijedio je niz berbi Venja, pa i Venje 2004. kojega više nema, osim nešto u malim buteljicama, a završilo je s Venjem 2006. godine, po ocjeni samog Ive Enjingija najbolje vino koje je do sada napravio, ali koje još nije bilo na natjecanjima niti u prodaji. Inače Ivo Enjingi je pristalica i zagovornik da vina koja nisu odležala bar pet-šest godina nisu još spremna za konzumiranje, ali niti za natjecanja.Degustaciju Venja odlično su vodili vinski stručnjaci Mario Meštrović, iz Hrvatskog sommelierskog društva, član za edukacije i Izvršnog odbora, Ivo Kozarčanin, urednik rubrike Potrošač u 24 sata i vinski kritičar i Siniša Škabrnjan, sommelier iz Istre. U posjetiteljskom dijelu vina su degustirali i osjenjivali poznati vinski stručnjaci, poznati vinari iz Hrvatske, te nekoliko vinskih kritičara i sommelirera, među kojima i poznati vinski stručnjak Saša Špiranec, autor nekoliko publikacija i vodiča o vinima i vinarima Hrvatske.

IMG 2343

 

Uz degustaciju ekoloških vina, naravno da su se služila i prirodna jela, domaći kruh Enjingija, te njegovi suhomesnati proizvodi, šunka, kobasice, slanina i kulen, te sirevi također domaće tvrtke Mljekara BiZ iz Buka. Za kraj, koji je završen vinskim destilatom starim 22 godine, kao kapljicom za oproštaj, najbolje su išle samoborske kremšnite i ostale slastice. Svi posjetitelji su za poklon dobili i ono po Enjingiju najbolje, Venje iz 2006. kojega još nema u prodaji.

Na 11. Festivalu vina i kulinarstva Zagreb vino.com iz Požeštine su sudjelovali sa svojim vinima Kutjevo d.d., Vina Markota, Vina Galić, Vinarija Perak, Vinarija Krauthaker a u kulinarskom dijelu bučina ulja tvrtke Grbić i rakije Wilijams iz Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić