Nedjelja, 27 Studeni 2016 13:36

Pobjednik s 43 minute Ivan Maletić iz Novske, a kod žena Osječanka Jasna Tušek Lončarić za 61 minutu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. PAPUČKI CENER U PARKU PRIRODE PAPUK -

VELIKA / ANĐINA BARAKA – Po treći puta Planinarsko društvo Mališćak iz Velike i Park prirode Papuk uz pokroviteljstvo općine Velika organizirali su utrku na 10 km pod nazivom „Papučki cener“. Utrka je namijenjena za sve trkače amatere i profesionalce i slovi kao jedna od najtežih utrka na 10 km u Slavoniji jer je staza vrlo zahtjevna. Ove godine okupila je najveći broj trkača do sada, jer je jučer održana utrka Papuk trek, sa koje su neki natjecatelji ostali i pridružili se Papučkom ceneru. Start je bio ispred Posjetiteljskog centra Parka prirode Papuk, a trčalo se po cesti prema Jankovcu, do lokacije Anđine barake i spomenika poginulim braniteljima 1991. godine. Prvi kilometar je asfalt, a onda ostalih 9 km je makadam i to sa konstantnim usponom do 9. km, kada počinje nizbrdica.

- I ove godine imamo trkača iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, Srbije, Slovenije i jedan par iz Finske. Kada smo pokretali ovu utrku računali smo na tridesetak natjecatelja iz okoline kao jednu rekreativnu utrku, te nas sada raduje što je naša trka pobudila veliko zanimanje i postala prava natjecateljska utrka. A evo Velika postaje mjesto trkača, jer je i jučer bila jedna utrka. Mi u Velikoj moramo iskoristiti ove naše prirodne prednosti, nemamo atletsku stazu, ne asfalt, nego trčanje u planini, kroz prirodu – istakao je Drago Štokić, organizator utrke.

- 3. cener u Velikoj je i drugi dan trčanja u Velikoj. Natjecatelji od jučer su ostali u Velikoj, željeli su provesti vikend u Velikoj. Neki se čak pridružili i ovoj utrci koju organiziramo povodom 25. godišnjice pogibije 11 hrvatskih branitelja. Svi zajedno od općine, TZ, Parka i PDMališčak uspjeli smo u organizaciji – rekao je načelnik Vlado Boban zadovoljan što su još jedan vikend u Velikoj svi smještajni kapaciteti popunjeni, ovaj put sportašima turistima.

Već nakon 43,57 minute u cilj kod spomenika poginulim braniteljima utrčao je Ivan Maletić a drugi je samo nekoliko sekundi iza njega ušao prošlogodišnji pobjednik Dejan Radanac.

Ivan Maletić iz Novske koji aktivno trči, ali je u potrazi za novim klubom kako sam kaže. – prošle godine sam osvojio šesto mjesto, pa sam ove godine iznenadio i sam sebe. Za mene su ovi uvjeti bili bolji nego prošle godine jer je bilo i snijega. Sada je bilo kiše, no bio sam malo bolje pripremljen. Dejan je jedno vrijeme vodio, bilo mi je zadovoljstvo trčati s njim, no onda sam ja kasnije preuzeo. Nakon 5. kilometra bilo mi je malo teže. Ovo je svakako jedna od boljih utrka u Hrvatskoj.

- Dobra je organizacija, dobra utrka, najbolja utrka ovdje u Slavoniji. temperatura je bila idealna, a malo nam je smetala kiša. Bilo je teško od početka dokraja – kaže Dean Radanac koji je popravio svoje prošlogodišnje vrijeme koje ej bilo dostatno za drugo mjesto.

Antonio Đurđević iz Brestovca utrčao je kao treći u cilj. – Prvi sam puta na ovoj utrci i mogu reći da je odlična. Malo me je magla smetala jer imam bronhitis, pa nisam mogao udahnuti punim plućima. Staza je teška cijelo vrijeme i takve staze volim. Dolazim svakako slijedeće godine.

Prva među ženama je bila Jasna Tušek Lončarić iz Osijeka. – Ovdje sam drugi puta, prošle godine sam trčala 70 minuta. sada sam bila bolja, no od 8. do 9. kilometra bilo mi je najteže. No svakako staza je bolja nego asfalt, pa ću svakako doći i dogodine.

Kao druga u cilj je utrčala Požežanka Marijana Švajda. – Zadovoljna sam cijelom utrkom i što sam svoje prošlogodišnje vrijeme popravila za 8 minuta. Najteže mi je bilo kad je počela padati kiša, no ova staza mi odgovara i dolazim i slijedeće godine.

Jedan koji je došao među prvih deset je i Roberto Bašić iz Osijeka, jučer je na Papuk treku trčao kategoriju Ultra od 35 km i osvojio 7. mjesto. – Da budem iskren nakon utrke smo još jutros slavili do tri ujutro. Priroda pobudi čovjeka, a umor onda dođe u drugi plan. Svakako utrku na asfaltu ili u gradu nebih mogao istrčati. Papuk je cijele godine u svim dobima predivan. Zadovoljan sam i dolazim opet.

Tekst/foto: Vladimir Protić