O nama

Projekt «Kronika» požeško-slavonska, neovisni tjednik koji na području županije Požeško-slavonske izlazi već osamnaest godina, u svojem postojanju, sadržajima, tekstovima koje objavljuje prati, podržava i unapređuje kulturu i kulturne djelatnosti, sport i sportske manifestacije, rad brojnih udruga i humanitarnih organizacija, te sve ostale događaje u našoj županiji.

Projekt koji je pokrenut u 2001. godini pokrenut je kao poduzetnički projekt, prije svega potaknut dugim neizlaženjem bilo kakvih tiskovina na području Požeštine. Nepostojanje pisane riječi u okružju koje ima golemu tradiciju u izdavaštvu, a posebno u izdavanju novina, i potreba stanovništva da ima svoje lokalne novine, bio je glavni pokretač ove naše ideje, koja je rezultirala i početkom izlaženja «Kronike» požeško-slavonske kao tjednika koji kronološki prati sva zbivanja na cijelom području Požeštine od političkih, gospodarskih, poljoprivrednih, kulturnih i sportskih djelatnosti. Posebno u sferi kulturnih djelatnosti nastojimo zabilježiti sve promocije knjiga, književnih djela i kulturnih uradaka, izložbe, kazališne predstave, koncerte, dok posebno pažnju posvećujemo zaštiti i očuvanju kulturnih tradicija, predstavljanju svih naših smotri folklora i očuvanja pjesme i plesa, običaja naših starih, njihovih navika i života.

U tom bilježenju svih kulturnih događaja nastojimo pisanom riječi i fotografijom zabilježiti i dokumentirati sva događanja, te sudjelovati u bilježenju povijesti našeg kraja. U ovih četrnaest godina izlaženja «Kronike» savladali smo sve početničke poteškoće, osigurali konstantno izlaženje do sada 630 brojeva, dostigli standarde izlaženja svih ostalih dnevnih i regionalnih tiskovina, postigli prepoznatljivost kod čitatelja u Požeštini, dostigli naklade i broj čitatelja koje su nekada imali «Požeški list» i ostale tiskovine koje su povremeno izlazile, postavili «Kroniku» na mjesto tiskovina koje se traže na prodajnom mjestu, i koja ima malu remintendu. «Kronika» je našla i svoje mjesto i odlično je prihvaćena i kod gospodarstvenika, za njihov prodor prema potrošačima njihovih proizvoda i usluga, javnih poduzeća i ustanova koji su dobili mogućnost priopćavanja javnosti vrlo bitnih informacija, gradovima i općinama, za koja smo postali tiskovina u kojoj svom pučanstvu objavljuju informacije, te pojašnjavaju svoj rad.

«Kronika» je u svojim planovima zacrtala i objavljivanja dijelova ili segmenata naših već profiliranih književnika, pjesnika i ostalih literarnih uradaka, kao i onih početnika, kojima će to objavljivanje možda biti prvi izlaz u javnost. Željeli smo dati veći prostor učeničkim radovima i radovima mnogih školskih sekcija, osigurati svim osnovnim i srednjim školama stalni prostor za likovne i literarne uratke učenika, omogućiti da osnovne i srednje škole kroz «Kroniku» dobiju svoje školske novine više puta godišnje, a ne samo po jedan primjerak za «Lidrano». Osiguravamo stalan prostor za mnoge udruge koje rade i obitavaju na području naše županije, a da se o njihovom radu vrlo malo zna, isto tako osiguravamo prostor za stalne humanitarne djelatnosti i upoznavanja javnosti s njihovim udrugama i vrijednim članovima tih udruga, te ističemo sve sportske uspjehe i zalaganja naših sportaša, posebno sportaša pojedinaca, koji uvijek ostanu u sjeni kolektivnog sporta.

Internet izdanje «Kronike» požeško-slavonske za nas predstavlja logičan slijed u svijetu donošenja informacija, a omogućit će nam da sada vijesti donosimo u domove čitatelja odmah nakon što su se one dogodile, kako bismo im još više približili sadržaje koje nudimo u našem tiskanom izdanju. Kroz Internet izdanje tjednik Kronika, ali i naše prostore otvorili smo cijelom svijetu, brojnim iseljenicima i prijateljima Požeštine i Požeško-slavonske županije, koji se sada mogu na vrijeme, brzo i točno imformirati o svom kraju.

Tjednik Kronika svaki tjedan ide dalje.