Četvrtak, 10 Studeni 2016 10:46

Obrazovanje za ruralni turizam i turistička seljačka gospodarstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ORGANIZATOR SEMINARA ZA RAZVOJ RURALNIH KRAJEVA -

POŽEGA – Sve veći broj poljoprivredno-turističkih seljačkih gospodarstava, a posebno interes za otvaranje tvrtki i objekata koji bi se bavili turističkom djelatnošću u ruralnom prostoru i puno otvorenih pitanja oko toga, bili su razlog IMG 1170da se organizira seminar. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije stoga je organizirala dvodnevni seminar za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za ruralni turizam i turistička seljačka gospodarstva, uz pomoć Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

- Kroz ovaj seminar želimo pružateljima turističkih i ugostiteljskih usluga prenijeti određena znanja i vještine kako bi zajedno unaprijedili turističku ponudu Požeško-slavonske županije i kako bi ih potaknuli na daljnji aranžman prema razvoju. Cjeloživotno usavršavanje pružateljima usluga i proizvođačima OPG proizvoda omogućuje da idu u korak sa zahtjevima tržišta, odnosno turista i posjetitelja, te time podižu kvalitetu usluživanja. Uz uvijek prisutnu gostoljubivost i pažnju prema gostu, na bolji način ćemo usluživati goste i posjetitelje, ostvariti bolju suradnju s turističkim i putničkim agencijama u iniciranju većeg broja dolazaka i boravka u našim destinacijama – rekla je Ivona Odvorčić Kahanek iz TZ županije.

IMG 1172Seminar organizira kao jedan u nizu po hrvatskim županijama , predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj mr. sc. Dijana Katica, koja iza sebe ima više od stotinu seminara, okruglih stolova i radionica, koji su mnogim polaznicima vrijedan vid obrazovanja, izvor informiranja i praćenja trendova u djelatnosti. kojom se bave. – Konačni cilj je potaknuti što veći broj registriranih subjekata, OPG-a i drugih poduzetnika u ruralnom turizmu, poboljšati kvalitetu usluge, djelovati po propisima, prilagoditi se suvremenim trendovima, promovirati i prodati svoj ruralno-turistički proizvod. Ruralni turizam i njegovi posebni oblici doprinose razvoju cijele destinacije - istakla je Dijana Katica, koja dodaje da se od ostvarenog turizma u Hrvatskoj na kontinentalni dio za sada odnosi tek 5%, od kojih je tek 1% u ruralnom prostoru i turističkim seljačkim gospodarstvima.

Kako je prioritet razvoja za Požeško-slavonsku županiju uz poljoprivredu i turizam, podršku seminaru dao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji smatra da ove naše prelijepe prostore uz zdravu i autohtonu hranu moramo bolje prodavati, no raditi više na uređenju turističkih objekata, posebno smještajnih objekata, kojih za sada IMG 1173imamo tek 500-njak. – Mi moramo pomoći obiteljskim gospodarstvima da uz svoje redovne aktivnosti koje rade uključiti ih u turističke djelatnosti. Mi u ovom našem prostoru imamo što pokazati, možemo primiti dodatne goste i tako ostvariti dodatni prihod za ta gospodarstva. Uz manjak sredstava osiguravamo i ovakve aktivnosti, koristimo sve što je moguće uz resorna ministarstva da pomognemo tim gospodarstvima. Turizam u našoj županiji moramo proširiti i podići na viši nivo, uz sve što nam je priroda dala, od skijališta, sanjkališta, vodnih prostora i staviti to u punu funkciju. Naš Papuk i Psunj moramo staviti u funkciju gospodarstva, privući goste i turiste i na stolovima uz naše smještajne kapacitete ponuditi vlastitu hranu – istakao je župan Tomašević, koji još nije zadovoljan kapacitetom ležajeva što nam je ograničavajući faktor u turizmu.

Tekst/foto: Vladimir Protić