Utorak, 01 Studeni 2016 14:07

Osječki planinari posjetili Požegu na retro putu do Jankovca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RETRO PLANINARSKI IZLET NA JANKOVAC -

POŽEGA - U organizaciji HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek proteklog je vikenda održan retro planinarski izlet „Dr. Schwarz vodi na Jankovac“. Cilj je bio obnoviti izlet koji je Dr. Vartoslav Schwarz organizirao na Jankovac iz Velike za Duhove 1895. Godine, a koji je prethodio osnivanju Planinskog društva „Bršljan“ Osijek, prvog u Osijeku i Slavoniji.

Sudionike su u Požegi dočekali i ugostili članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, a predsjednik HPD-a „Sokolovac“ Požega, Predrag Livak, osvrnuo se na suradnju HPD-a „Sokolovac“ Požega i HPD-a „Bršljan - Jankovac“ Osijek koja traje desetljećima i spomenuo kako su ova dva društva oduvijek bila okosnica slavonskoga planinarstva.

Domaćini su gostima poželjeli sretan put prema Jankovcu te da im izlet prođe u dobrom raspoloženju i ugodnom druženju.

Organizatori ovog živopisnog izleta osmislili su program koji prati onaj na izvornom izletu, a odjelo i oprema sudionika primjerena je odijelu i opremi kakve su imali sudionici izvornog izleta.

Učesnici vođeni Dr. Schwarzom potom su otputovali „vlakom“ do Trenkova, gdje je dio putnika potom presjeo i u zaprežnim kolima i biciklima nastavio put do Velike. U Velikoj ih je dočekala Vilma Vukelić, koja ih je upoznala sa samostanom u kome „će noćiti“ i „alaunskim kupalištem u kome će se kupati“. 

Put od Velike do Duboke i na Jankovac planinari su pješačili, a na Jankovcu ih je dočekao smještaj na stolovima i klupama uz Jankovački potok uz glasoviračica s primjerenim programom. Na Jankovcu je postavljena i izložba o “Guci” i Jankovcu te naravno objed i druženje planinara uz glazbu iz izvornog vremena.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: HPD Sokolovac