Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 12:45

Proslavili blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Svetom misom i prigodnim programom za vjernike, caritasove volontere i korisnike caritasovih usluga, Požeška biskupija proslavila je svetkovinu sv. Lovre zaštitnika biskupije i njezina Caritasa. Središnje slavlje predvodio je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Prigodni riječima na početku slavlja požeški biskup Antun Škvorčević pozdravio je sve nazočne, podsjećajući na veliku ljubav svetog Lovre prema Isusu Kristu čija je snaga jednako prisutna i danas u suvremenom svijetu.

- Svetkovina sv. Lovre, đakona i mučenika stavlja pred nas danas čovjeka koji je u davnom trećem stoljeću jednostavno volio Isusa Krista, otvorio mu sva vrata svoga mladenačkog života te je on, Isus Krist, postao njegovom sudbinom u progonu i trpljenju, u nasilnoj smrti i pobjedi. Ta moć Isusove pobjede ljubavi u mladom Lovri povezala je brojna stoljeća, te ona iz njega, ta ista snaga, govori i danas i po njegovu zagovoru želi ući i u naše živote, uzdići nas iz naših nemoći, biti naša hrvatska i požeška snaga. Radostan sam što ste s okupili proslaviti upravo takvoga svetog Lovru u njegovoj starodrevnoj, osam stoljeća staroj crkvi ovdje u Požegi gdje on zbori svježinom svoga opredjeljenja za Isusa Krista i pomaže da u suvremenom svijetu budemo njegovi - naglasio je biskup Škvorčević.

Biskup je pozdravio sve svećenike, đakone, redovnice i redovnike, bogoslove i svećeničke aspirante, te primatelje biskupijske stipendije tijekom protekle školske godine, a posebno je čestitao biskupijskom Caritasu na čelu s ravnateljem Goranom Lukić i novoimenovanom rektoru crkve sv. Lovre Karlu Prpiću, donedavno misionaru u Kamerunu. Nakon svete mise koju je predvodio msgr. Jure Bogdan u Dvorani svete Terezije Avilske održan je prigodni program tijekom kojega je otvoren natječaj za stipendije u školskoj godini 2016.-2017.

Tekst/foto: Grad Požega