Srijeda, 10 Kolovoz 2016 14:04

Voda i sokovi u borbi za nepce potrošača

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Bezalkoholna pića najčešće konzumira 37,5% domaćih potrošača, pivo je prvi izbor za 6,9% ispitanih, ali je i dalje najpopularnije piće voda koju najčešće konzumira više od polovice anketiranih građana (55%)

U zadnjih godinu dana (travanj 2015. – ožujak 2016.) potrošnja na bezalkoholna pića u hrvatskoj maloprodaji (nisu uključene diskontne trgovine, cash&carry, drogerije, specijalizirane trgovine pićima, vinarije, HoReCa kanal, institucionalna prodaja te sezonske trgovine) zabilježila je rast količinske prodaje od 4,5%, na ukupno prodanih 224,3 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja istodobno povećana za 6%, na utrženih 1,6 milijardi kuna.

Riječ je o kategoriji koja obuhvaća sve vrste bezalkoholnih pića, kao što su gazirana pića (najčešće cola, naranča, limun i tonic, ali dolaze i u drugim okusima ili kombinacijama), ledeni čajevi, prirodni sokovi i nektari, voćni sirupi te aromatizirane vode. 

Bezalkoholna pića imaju visok udio prodaje koja se ostvaruje kroz promotivne aktivnosti. Naime, čak 43% prodaje generira se kroz cjenovne akcije uz prosječan popust od 21% ili kroz promotivna pakiranja. 

Kada se radi o hidrataciji organizma, bezalkoholnim pićima najveći su takmaci voda i pivo. Stoga smo htjeli uvidjeti kakav je omjer konzumacije bezalkoholnih pića u okviru svih pića koja se primarno koriste za osvježenje.

Rezultat istraživanja ipak pokazuje da je voda omiljena vrsta pića domaćih potrošača jer ukupno 55% ispitanih hrvatskih građana najčešće pije upravo vodu. 

Po učestalosti konzumacije potom dolaze voćni sirupi s 15,2% udjela, a nedaleko iza su i prirodni sokovi koje najčešće pije 12,4% ispitanika. 

U trećoj jakosnoj skupini su gazirani sokovi sa 7,8% udjela te pivo koje najčešće pije 6,9% ispitanika. Mali udio (2,1%) imaju i praškasti napitci, dok ostale vrste pića najčešće konzumira 0,6% anketiranih građana. 

S obzirom na važnost unošenja dovoljne količine tekućine u organizam, provjerili smo i koliko čaša vode domaći potrošači konzumiraju na dnevnoj bazi. 

Možemo reći kako su rezultati vrlo osviješteni jer pet i više čaša vode dnevno pije više od dvije trećine ispitanih (67,2%). Četiri čaše svaki dan popije petina anketiranih (20,6%), a tri čaše pije 10% potrošača. 

Malu konzumaciju vode od dvije čaše bilježimo kod 1,6% ispitanih, a da dnevno piju tek jednu čašu vode ističe samo 0,6% građana.

Zanimljive su i preferencije proizašle iz pitanja koliko često ispitanici konzumiraju gazirane sokove. Tako 10,6% njih ističe da gazirane sokove piju svakodnevno, a potom dolaze odgovori jednom tjedno s 15,8% udjela, nekoliko puta tjedno sa 17,9% te nekoliko puta mjesečno sa 16,2%, a rjeđe od toga gazirane sokove konzumira 30% sudionika ankete. Da ne konzumiraju gazirane sokove ističe pak 9,6% ispitanika.

Cola je, sasvim očekivano, najpopularniji okus koji kao svoj izbor ističe blizu polovice (46,7%) konzumenata gaziranih sokova. Međusobno vrlo blizu po popularnosti su limeta/limun (npr. Sprite, 7UP) s 18,2% te naranča sa 17,9% udjela. Gaziranu aromatiziranu vodu preferira pak 9,8%, a tonic 7,6% konzumenata. 

I na kraju, upitali smo građane spravljaju li vlastiti sok kod kuće. Više od polovice (56,4%) ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok preostalih 43,6% navodi kako ne rade sokove u kućnoj radinosti.

Istraživanje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom lipnja 2016. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. 

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Tekst/foto: JA TRGOVAC