Srijeda, 17 Kolovoz 2016 12:21

Oblaci ipak sakrili suze sv. Lovre

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽAN 7. ASTRO PARTY NA PAPUKU -

STRIJEŽEVICA - U noći s petka na subotu, 12./13. kolovoza, Park prirode Papuk organizirao je 7. Astro party na visoravni Metaljka iznad Striježevice, kako bi ljubitelji prirode i astronomije mogli uživati u "vatrometu" zvijezda padalica s najmračnije točke u Hrvatskoj sjeverno od Save.

14067829 10154519659683324 4974566223291049827 oVrhunski predavač iz astronomije Boris Štromar iz Zagreba pripremio je tom prilikom prezentaciju "Komete i meteori" kroz koju je obradio temu zvijezda repatica i padalica. Zvijezde padalice oduvijek su fascinirale čovječanstvo, nekada su smatrane lošim glasnicima, nekada da ispunjavaju želje, ali ih tek sada, nakon novih istraživanja, možemo vidjeti u pravom svjetlu.

60-ak ljubitelja prirode i astronomije okupilo se na Astro Party-u na visoravni Metaljka, no i ove su im godine oblaci bili neprijatelji, ipak oko pola dva u noći moglo se vidjeti fantastični zalazak Mjeseca. 

Ono zbog čega su se svi okupili bilo je kako bi na nebeskom svodu vidjeli mnoštvo perzeida ili još zvanih suze sv. Lovre. Meteorski pljusak Perzeida nastaje kada Zemlja na svojem putu oko Sunca presječe putanju kometa Swift-Tuttle, što se događa oko 12. kolovoza svake godine. Perzeidi su zapravo zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Bila je ovo jedinstvena prilika da sa prekrasnog proplanka prvog hrvatskog UNESCO geoparka uživate u impresivnom spektaklu zvijezda padalica na noćnom nebu iznad Papuka. Za potpuni doživljaj potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju ćete moći leći prilikom promatranja.

Tekst: A. Protić Foto: Park prirode Papuk