Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 09:39

Preko 450 djece savladalo plivačku vještinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠILA NAJMASOVNIJA ŠKOLA PLIVANJA POŽEGA 2016. -

POŽEGA - Odmah po otvaranju novih bazena u Požegi krenula je u organizaciji Školskog sportskog saveza Požeško slavonske županije i pokrovitelja grada Požege te Javne ustanove Sportski objekti Požega Škola plivanja Požega 2016. U samo tri dana u školu je upisano 620 djece ne samo iz Požege nego i iz drugih mjesta županije pa čak i izvan županije i Hrvatske. 3fdce261fec9e02d13c63ef93539619a 3 XLGradonačelnik Požege prof. Vedran Neferović i sam kineziolog u prvoj godini škole plivanja na novim bazenima poklonio je roditeljima i djeci polaznicima škole plivanja besplatno učenje ove vještine, što je prvi puta u novijoj povijesti grada Požege. U školi plivanja obučavalo je djecu osam profesora kineziologa, a uz voditelja škole Alena Ivanovića radili su Albinko Bagarić, Vjekoslav Lojber, Matej Ivanković, Željko Bunčić, Zoran Čokrlić, Toni Čokrlić i Vlasta Krizmanić. Kako je vrijeme godišnjih odmora i dio djece je s roditeljima otišao na more ili drugdje, jedan broj djece nije pristupio završnoj provjeri. U nastavi koja se odvijala kroz 30 nastavnih školskih sati svi polaznici koji su redovito pohađali nastavu su proplivali, a oni koji su imali određena znanja i vještine popravili su tehnike plivanja. Tu treba svakako istaći da je određeni broj roditelja svakodnevno pomagao u logistici u obavljanju čuvanja djece i pratnji prema sanitarnom čvoru te presvlačenju najmlađih polaznika škole i ta sinergija je bila od velikog značaja za cijeli projekt.

Na kraju škole, preko 90 % djece neplivača je proplivalo što je izvrstan rezultat, jer su tu bila djeca već od 4 godine, a zahvaljujući odličnoj temperaturi vode djeca su mogla daleko duže biti u vodi u kojoj su se osjećali ugodno. Koliko je sama vještina znanja plivanja bitna za djecu, roditelje i širu društvenu zajednicu nije potrebno posebno isticati, jer plivanje je važno kao i osnovna pismenost djece. Po završetku škole, voditelj prof. Alen Ivanović je istakao: - Moram istaći svoje veliko zadovoljstvo za uspješno odrađenu školu plivanja u kojoj je bio rekordan broj djece u raznim uzrastima. Ovo što je Požega dobila u smislu uvjeta je vrhunsko za plivanje i obuku neplivača, jer nešto slično nema ne samo u široj okolici nego i Hrvatskoj. Mislim da su novi bazeni pun pogodak i da je to gradu Požegi trebalo, ne samo zbog škole plivanja nego i zbog građana, jer su bazeni doslovno pretrpani kupačima. Mi smo predviđeni program realizirali 100%, a u komparaciji s prošlom godinom, 3fdce261fec9e02d13c63ef93539619a 6 XLgdje sam također bio voditelj programa nije za usporediti. Nama djeca iz bazena nisu izlazila zbog "plavih usnica" nego zbog zamora. Voda je topla i ugodna za plivanje i kupanje. Upisalo se 620 djece i bilo je želja da se naknadno upiše još djece, no nismo mogli više primati djecu. Ovo je prvi puta da je bilo djece ne samo iz grada Požege i županije nego i iz raznih gradova Hrvatske pa čak i izvan granica Hrvatske, a gradonačelnik Požege Vedran Neferović je prvu godinu na novim bazenima djeci i roditeljima poklonio besplatnu školu plivanja. Oko cijelog programa osim kolega profesora pomoć smo imali i od oko 30 roditelja koji su svakodnevno bili s nama i obavljali određene poslove izvan bazena, tako da smo se mi mogli fokusirati na djecu i program. Ovim putem se zahvaljujem roditeljima koji su nam pomagali a oni znaju koji su to. Na završnoj provjeri bilo je oko 470 djece i za njih 450 se može reći da su savladali određeni nivo znanja i vještina plivanja (plivanje 10-15 metara i 20-25 metara slobodnim stilom, uglavnom prsno) dok su neki daleko popravili dosadašnji način plivanja pravilnim tehnikama. Na kraju škole moram istaći da smo dobili pozitivne kritike roditelja i to nam daje motiva da nastavimo i slijedeće godine s novim polaznicima škole plivanja i doprinesemo mladima gada Požege ugodniji boravak u vodi bilo na bazenima bilo na moru. Moram istaći da smo oko 80 djece preporučili da se uključe u plivački klub i nastave usavršavati svoje tehnike plivanja.

Vjekoslav Lojber dugogodišnji učitelj u školi plivanja iznesao je svoje impresije: - Ove godine je bilo zaista milina raditi u školi plivanja. Ovo što sada Požega ima dugo smo čekali i zahvaljujući gradonačelniku smo dočekali. Voda je bila izvrsna i topla za razliku od prijašnjih godina djeca se nisu "tresla" kada su ulazila u bazen. Mogao se primijetiti veliki užitak koji su djeca iskazivala u bazenu, a nama je bilo lakše ostvariti program. Ovim novim bazenima plivanje u Požegi, koje ima dosta dugu tradiciju dobilo je odličnu bazu za kvalitetan napredak - zaključio je prof. Vjekoslav Lojber.

Tekst: J.N. Foto: Grad Požega