Srijeda, 23 Ožujak 2016 13:23

Obilježili Svjetski dan voda

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, u suradnji sa Katoličkom osnovnom školom, provela obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka. Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je IMG 2535tako svjetskom i europskom vrhu po obnovljivim zalihama vode te ima dovoljno zalihe vode za svoje potrebe za nekoliko desetljeća.

Velika je uloga vode za eko-sustav, navodnjavanje i staništa ptica močvarica, kao i za nacionalnu sigurnost određene države jer je stabilnija i neovisnija ona država, koja ima dovoljno vode i koja može proizvesti dovoljno hrane. Iako Republika Hrvatska ima velike mogućnosti za navodnjavanja trenutno se kod nas navodnjava tek 1% poljoprivrednih površina, što je premalo.

- U slavonskim županijama po pitanju oborina i rezervama vode u tlu, stanje je zadovoljavajuće s tim da Požeško-slavonska županija ima nešto više padalina u odnosu na ostale pa su mogućnosti za navodnjavanje u ovom kraju veće. Picture 8923Te veće mogućnosti potrebno je postići neophodnom izgradnjom akumulacija kako bi se voda koja padne u kasnu jesen, zimu i proljeće sačuvala u akumulacijama. Voda iz akumulacija, osim za navodnjavanje, mogla bi se koristiti i za rekreaciju, ribnjačarstvo, sportove na vodi i dr – istakao je glavni čuvar prirode Predrag Livak.

Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka rijeke Orljave, a uz Sanju Kerner, profesoricu prirode i biologije sudjelovali su učenici Karlo Penava, Matko Ćavar i Filip Križanac, koji su se na akciju odazvali unatoč kišovitom i hladnom vremenu, te bili iznimno vrijedni na dan kada osnovnoškolci imaju uskrsni odmor.

Tekst/foto: Vanja Protić

Picture 8913