Srijeda, 23 Ožujak 2016 10:27

Otežan rad dok se ne pronađe novi prostor za udrugu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA „STJEPAN KOYDL“ POŽEGA -

POŽEGA – Malo manje aktivnosti je bilo protekle godine u Udruzi vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“, čulo se na Godišnjoj skupštini iz izvješća koje je podnio predsjednik Tomislav Didović. Razlog tome je svakako što je udruga u međuvremenu ostala bez prostora, jer se dosadašnji prostor Gradskog IMG 4715podruma renovira u novi turistički objekt „Požeška kuća“, a razlog je svakako i nedostatak financija, jer osim članarine i pomoći od grada Požega, drugih sredstava nisu imali na raspolaganju. Tako su osim požeških manifestacija u koje se uključuju otišli na susret s vinogradarima Novog Vinodolskog, zajedno s gardom surađivali na uređenju kritičnih točki vinogradarskih putova na Požeškoj gori, a planirana predavanja, edukacije i savjetovanja s zaštitarskim kućama su izostala zbog nedostatka prostora.

Očekuju da će se problem prostora riješiti uskoro, za što su imali i potvrdu gostiju, zamjenika gradonačelnika Maria Pilona i Darka Puljašića, koji su pozdravili skup i obećali pomoć udruzi. Kako se udruga sprema slijedeće godine obilježiti 50. godišnjicu rada, svakako bi trebalo problem prostora riješiti ubrzo, tako da članovi udurge mogu nesmetano raditi. na temu slabe aktivnosti dosta kritički se u svojoj IMG 4718diskusiji izrazio jedan od najstarijih članova, Vlado Bauer, koji je zbog nezadovoljstva slabim radom čelništva udruge podnio i ostavku u Upravnom odboru. Smatra da su upravo mladi članovi koji su izabrani podbacili sa radom, a starije članove ne kontaktiraju u vezi aktivnosti. Smatra da bi udruzi morala više pomagati i TZ grada, a da običaj Grgureva koji su sačuvali od zaborava upravo vinogradari u svojim vinogradima, treba više staviti u funkciju vinogradara i vratiti ga u požeške vinograde. Zbog bolje suradnje Dinko Brus predložio je da netko iz Udruge bude u Turističkom vijeću zbog boljem koordinacije.

Tajnik udruge Ivica Ajanović predložio je novi plan rada koji predviđa obnovu i revitalizaciju požeškog vinogorja, koje je sada tek na trećini površina nekadašnjih vinograda koji su se prostirali na 280 jutara IMG 4720pod lozom, te se boji još većeg zamiranja. Potrebno je izradit projekt revitalizacije. Zlatko Vuković je predložio da se na povijesni Sokolovac dovede struja, osigura javna rasvjeta koja bi dovela i više posjetitelja, turista i šetača. Dosta vinograda je zapušteno, a trebalo bi poticati vinogradare koji obnavljaju svoje vinograde i spasiti poznato požeško vinogorje.

Tekst/foto: Vladimir Protić