Utorak, 22 Ožujak 2016 14:38

Dajana Gecan i Luka Špoljarić studenti Veleučilišta sudjelovali na ocjenjivanju vina u Parizu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OSTVARILI ODLIČNE REZULTATE I NOVA ISKUSTVA -

PARIZ - Zahvaljujući pozivu profesorice Corinne Samouilla-e koja je prošle godine predavala na Veleučilištu u Požegi, a u organizaciji francuskog Ministarstva za hranu, poljoprivredu i ribarstvo studenti stručnog studija Vinogradarstva-vinarstva-voćarstva, Veleučilišta u Požegi Dajana Gecan i Luka Špoljarić uz vodstvo mentora mr. sc. Josipa Mesića sudjelovali su na Natjecanju mladih studenata Paris 1x 394u ocjenjivanju vina u Parizu (Paris International Agricultural Show -2016; Wine tasting competition by young students).

Natjecanje se sastojalo od tri dijela; individualne marketing prezentacije vina, dijela u kojem su kandidati morali prepoznati određena obilježja pojedinih francuskih vina te ocjenjivanje kakvoće zadanih uzoraka francuskih vina. Uz dragocjeno iskustvo upoznavanja Francuske i Pariza studenti su ostvarili i hvale vrijedne rezultate. Tako je studentica Dajana Gecan osvojila 6. mjesto dok je student Luka Špoljarić osvojio 8. mjesto.

- Najviše mi se dopalo što smo imali priliku kušati puno francuskih vina i uočiti razliku između naših i njihovih vina. Mi smo prošli cijeli proces degustacije i natjecanje studenata degustatora iz 15 europskih zemalja, mladih profesionalaca vinskog ocjenjivanja. Imali smo ispit u kojoj smo morali pogoditi sortu, godište berbe, iz koje regije dolazi vino Paris 1x 409te provesti ocjenjivanje vina u bodovima. Muškat žuti koji je kod nas dosta svjež i sladak, Francuzi piju s više alkohola, jačeg i napadnijeg. Crna vina se dosta razlikuju od naših, a također su jača vina, kojima i naša pomalo teže – istakla je Dajana, koja planira i dalje se usavršavati za sommeliera i degustatora, a ovo Pariško iskustvo će joj odlično pomoći.

Za Luku je to prije svega veliko i nezaboravno iskustvo, koje će njima kao studentima puno pomoći. – Vidjeli smo puno stvari koje su nam drugi studenti donijeli iz svojih zemalja, a na kraju smo sjedinili naša i njihova iskustva u jedno zajedničko iskustvo. Pokupili smo puno znanja, i moram reći da nama što se tiče znanja i kvalitete naših vina ne treba ništa, naša su vina odlična i kvalitetna, samo nam treba više marketinga i brandiranja vina. U svemu smo jako blizu francuskih vina.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Veleučilište u Požegi