Ponedjeljak, 14 Ožujak 2016 13:07

Srednjoškolci učili o rezultatima iz LHC akceleratora na CERN-u

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNI ISTRAŽIVAČKI DAN ZA UČENIKE OBILJEŽEN U POŽEGI -

POŽEGA - Od veljače do travnja ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10.000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). U požeškoj Ivica PuljakGimanziji tridesetak srednjoškolaca provelo je jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom. Kulminacija za sudionike ovog jedinstvenog radnog dana, je bila videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke.

- Međunarodni nastavni dan omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici. U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo IMG 1991otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom - rekao je prof. dr. sc. Ivica Puljak te dodaje kako će na kraju dana učenici imati video konferenciju s još 4 grada iz Europe i svijeta, a to su Dublin, Padova, Geneva i Sao Paolo, te će na taj način razmijeniti rezultate istraživanja s drugim učenicima iz tih zemalja, a na kraju će to sve ujediniti i vidjeti što znači snaga zajedničkog rada svih njih, kao što to inače i rade znanstvenici.

Ovo događanje u Gimnaziji Požega, organizirali su znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba koji rade na CERN-u, Dinko Ferenček, Tanja Šuša i Ivica Puljak u uskoj suradnji s profesoricama Sanjom Grabusin i Vandom Louč.

Tekst/foto: Vanja Protić