Srijeda, 16 Ožujak 2016 10:08

Pelcl propješačio 1400 kilometara u 40 dana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

USPJEŠNO ZAVRŠIO TEH-MARATON POVODOM 70. GODIŠNJICE DJELOVANJA "HZTK" -

Povodom obilježavanja 70 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova i osnivač građanskog radio CB kluba Sokol iz Požege, propješačio je 1.400 kilometara dug TEH MARATON od Iloka do Prevlake.

Akcija TEH MARATON imala je za cilj afirmirati i popularizirati tehničku kulturu te je uspješno završena nakon punih 40 dana. - Cilj ovog pješačenja je da se promovira naša tehnička kultura i postignuća u našim gradskim i županijskim zajednicama, koje se divno uklapaju, rade s mladima i stvaraju rezultate. Ovo je jedan moj mali doprinos u povodu 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture, ja sam samo mali dio cijele priče. Tek je početak godine i bit će još niz događanja u povodu ove značajne obljetnice. Ovaj moj doprinos neka bude podstrek mladima za još bolje rezultate. Nadam se da će to prihvatiti i odgovorni resori, koji bi se trebali više baviti tehničkom kulturom i dati u budućnosti veći doprinos - rekao je Pelcl. 

Požežanin Đuka Pelcl cijelo vrijeme bio je dostupan na tri radioamaterske frekvencije: CB, PMR i UKV stanica, a na TEH MARATONU obišao je mnoge zajednice tehničke kulture, posjetio je Muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu i rodno mjesto čuvenog znanstvenika u Smiljanu, zatim Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici, Zvjezdano selo Mosor iznad Splita i mnoge druge lokacije. 8. veljače Đuka je stigao i u svoj rodni grad, koji je bio prva kontrolna točka maratona, a članovi i mladež zajednice Tehničke kulture iz Požege dočekali su ga na ulazu u Požegu iz smjera Jakšić i s njime nastavili hodati prvo do tvrtke Alles gdje ih je čekala okrjepa, a potom i do prostorija zajednice tehničke kulture.

Hrvatska zajednica tehničke kulture je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture u Republici Hrvatskoj čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Uz Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u HZTK je danas udruženo 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i 1 općinska zajednica tehničke kulture (ZTK).

Obilježavanje 70. godišnjice kontinuiranog djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture bit će zajednički nazivnik svih aktivnosti HZTK tijekom 2016. godine, a u njima će sudjelovati i sve članice HZTK diljem Hrvatske.

Tekst: Lana Protić Malbašić Foto: HZTK