Srijeda, 09 Ožujak 2016 10:23

"Požega iz moje perspektive"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA TRIBINA ZA MLADE U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA GRADA POŽEGE -

POŽEGA - U organizaciji Savjeta mladih Grada Požege održana je tribina za mlade pod nazivom "Požega iz moje perspektive", na kojoj su uz gradonačelnika Vedrana Neferovića sudjelovali i učenici Gimnazije i Katoličke Gimnazije. Nakon uvodne riječi voditeljice tribine Aleksandre Pavlović ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice, održano je predstavljanja prošlogodišnjeg projekta koji je proveo KRUG – Kreativna radionica učenika Gimnazije, a nakon toga je krenula serija pitanja upućena gradonačelniku, pa je zanimljiva tribina potrajala punih sat i pol vremena. Zašto Požega nema zatvoreni bazen? Kako će izgledati preuređenje Trga sv. Terezije? Zašto nemamo kino? Zašto nemamo biciklističke staze? Bila su to samo neka od pitanja koja su učenici postavili gradonačelniku. Tribina je bila i u službenom programu obilježavanja Dana Grada Požege.

- Mlade ljude treba saslušati jer oni su upućeni u aktualna društvena zbivanja u svijetu i Hrvatskoj. Oni imaju pravo iznijeti svoja zapažanja o gradu u kojem žive, trebaju reći što žele popraviti, a treba ih i potaknuti da djeluju jer često se kod mladih pojavljuje jedno buntovništvo i jedan drugačiji stav. Treba ih saslušati te iz njihovih razmišljanja pokušati nešto napraviti, dati im status kakav zaslužuju u ovom gradu kako bi bili opušteniji i kako bi svoje neformalne susrete pokušali bolje plasirati u javnost jer vjerujem da imaju puno toga kvalitetnog i pametnog za reći – poručio je gradonačelnik Vedran Neferović.

Bila je prilika da svoj rad prezentira i Savjet mladih Grada Požege koji ima za cilj omogućiti sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te informiranja i savjetovanja mladih u Gradu Požegi.

- Savjet mladih Grada Požege je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća koje ima ulogu u svim politikama koje se direktno ili indirektno tiču mladih. To je relativno novo u Hrvatskoj i mi se i dalje učimo. Napravili smo program rada za 2016. godinu, imamo dosta aktivnosti, sličnih ovoj. Trudimo se s malim izdacima napraviti što više jer u cijeloj toj priči najvažniji je angažman - rekao je Dalibor Vranić, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Požege.

Na pitanje zašto nemamo zatvoreni bazen, gradonačelnik je odgovorio da Grad Požega ima određeni proračun i da grad od 26 tisuća stanovnika ne može financirati i održavati takav objekt, ali je objasnio da nakon ovogodišnje rekonstrukcije bazena ostaje mogućnost postavljanja balona nakon ljetne sezone. Na pitanje zašto Požega nema kino gradonačelnik je također odgovorio da su danas kina komercijalna te da je također upitna njihova isplativost u sredini veličine Požege. Na pitanje o otvaranju novih radnih mjesta gradonačelnik je odgovorio da Grad ne može otvarati radna mjesta, nego stvarati uvjete za razvoj gospodarstva. Najavio je skoro raspisivanje natječaja za Poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici te stvaranje uvjeta za dolazak investitora. Na kraju tribine gradonačelnik je u svom zaključku pozvao mlade da se po završetku gimnazije i studija vrate u Požegu te pokreću inicijative, jer bez obzira na moguća veća primanja, velike sredine stvaraju veće troškove i gubitak kvalitete svakodnevnog života, pa je upitna i isplativost. Za kraj su se svi složili da bi se ovakve tribine trebale održavati i češće.