Utorak, 08 Ožujak 2016 09:29

Divno je biti žena

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAZGOVOR POVODOM: uz obilježavanje Međunarodnog Dana žena porazgovarali smo s nekoliko uspješnih žena u politici, samoupravi, gospodarstvu i kulturi -

Anita Bračun, mr. sc. vlasnica agencije za marketing i predsjednica jedine ženske Lovačke udruge Dame Dame u Hrvatskoj

Obratili smo se s nekolicinom pitanja želeći napraviti jedan prilog u tjedniku Kronika i saznati da li je ženama teže doći do rukovodećeg položaja u politici, gospodarstvu, doći na rukovodeća radna mjesta. Da li je biti žena danas olakšavajuća ili otežavajuća okolnost, te koja su njihova iskustva u stvaranju karijere i usklađivanju posla, obitelji, majčinstva. Odgovorile su nam i na pitanje što bi učinile u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti.

Donosimo odgovore Anite Bračun, mr. sc., vlasnice medijske agencije i predsjednice jedine Lovačke udruge Dame Dame.

Da li je ženama teže doći do rukovodećih položaja, u politici, samoupravi, gospodarstvu?
- Ženama je isto kao i muškarcima otvoren put prema napredovanju kako u gospodarstvu tako i u politici. No, kako je žena uz posao i majka i supruga, a u nekim slučajevima i skrbi o obitelji supruga ili o svojim roditeljima puno više ima obaveza na dnevnoj razini. I uz sve to, kad žena odluči uspjeti, ona je i dobro obrazovana, odlično organizirana i uz to majka. Veliki je to napor, ali uz puno truda i rada sve se stiže.

anita bracunDa li je biti žena danas otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?
- Divno je biti žena. Nema tako pravednog šefa, ugodnog sugovornika, korektnog kolege kao što može biti žena. Žena može biti pokretač unutar obitelji, radnog kolektiva i cjelokupne zajednice.

Kakva su vaša iskustva?
- Uvijek sam imala podršku svoje obitelji u obrazovanju, podršku supruga u napredovanju i sreću na licima svoje djece zbog svojih uspjeha.

Kakva je vaša priča o uspjehu u karijeri?
- Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu radila sam u najvećem koncernu u Hrvatskoj. Nakon toga sa suprugom otvaram medijsku agenciju i to traje do danas. I dalje sam se obrazovala pa sam danas mr. sc. oecc., no i dalje prisustvujem na edukacijama potrebitim za obavljanje trenutnih poslovnih zahtjeva.
I moj hobi koji je lov udružuje hrvatske lovkinje u udruženju Dama Dama. To je prvo udruženje hrvatskih lovkinja koje djeluje ne samo u hrvatskoj već i na međunarodnoj razini.

Kako ste uskladili posao, obitelj, majčinstvo?
- Samo i isključivo uz veliku podršku mog supruga i dobru organizaciju.

Što bi trebalo učiniti u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti?
- Razna udruženja i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova čine velike napore u tom smjeru. Ali, postavljanje žena na rukovodeće funkcije dokazano je tvrtke učinilo profitabilnijima. Tako bi ravnopravan odnos žena u Vladi, ministarstvima, na rukovodećim pozicijama u javnim poduzećima, fakultetima, donijelo velike koristi u hrvatskom gospodarstvu.

Da li su žene u većoj mjeri žrtve nasilja, mobinga i nejednakosti?
- Teško mi je to procijeniti. Nikada nisam bila u takvoj situaciji no time se upravo bavi ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Nikako ne podržavam nasilje mobing ili nejednakost radilo se bilo o muškarcima ili ženama. Temeljna ljuska prava osnova su za poštivanje svakog. Ako se ne poštujemo kao osobe, nemožemo niti
očekivati poštovanje od nekog.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija