Nedjelja, 06 Ožujak 2016 12:37

U obitelji s četvero djece prilično je dinamična situacija

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RAZGOVORI POVODOM: uz obilježavanje Međunarodnog Dana žena porazgovarali smo s nekoliko uspješnih žena u politici, samoupravi, gospodarstvu i kulturi

Maja Tomić, poduzetnica s obrtom za uslužne djelatnosti

Obratili smo se s nekolicinom pitanja želeći napraviti jedan prilog u tjedniku Kronika i saznati da li je ženama teže doći do rukovodećeg položaja u politici, gospodarstvu, doći na rukovodeća radna mjesta. Da li je biti žena danas olakšavajuća ili otežavajuća okolnost, te koja su njihova iskustva u stvaranju karijere i usklađivanju posla, obitelji, majčinstva. Odgovorile su nam i na pitanje što bi učinile u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti.

Donosimo odgovore Maje Tomić, poduzetnice koja se bavi uslužnom djelatnosti.

Da li je ženama teže doći do rukovodećih položaja, u politici, samoupravi, gospodarstvu?
- Vjerujem da je do rukovodećih mjesta jednako teško doći i ženama i muškarcima.

IMG 8916Da li je biti žena otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?
- Pa, biti žena, osobito majka je nagrada! Sigurno je da je u nekim okolnostima lakše a u nekima teže – biti žena. Jednako tako je i muškarcima. U nekim situacijama bolje funkcioniraju žene, a u nekima muškarci.

Kakva su vaša iskustva?
- Moja iskustva u glavnini ne stavljaju niti jedan spol u neravnopravan položaj u odnosu na drugi. Smatram da ne treba zanemariti prirodni odabir i podjelu. Prirodno su nam dodijeljene razlike u fizičkom i mentalnom sklopu. Ako prihvatimo ono što nam je prirodno dodijeljeno i tu dajemo svoj maksimum, sigurno je da možemo biti jako korisni, uspješni i zadovoljni kao žena ili kao muškarac.

Kakva je vaša priča o uspjehu u karijeri?
- Što je uspjeh i što znači karijera? U današnjici koja nam je u naše okruženje donijela više siromašnih i gladnih nego ikada, bezosjećajno je govoriti o uspjehu i karijeri. Uspjeh je ostati normalan i prizemljen bez obzira na okolnosti kroz koje prolazimo.

Kako ste uskladili posao, obitelj, majčinstvo?
- Tko kaže da je sve u skladu, hahaha? U obiteljima kao što je naša, sa četvero djece frekvencija je prilično dinamična. Svatko ima svoje želje, potrebe, obaveze, raspoloženja, neraspoloženja, pa je atmosfera uvijek kao u kazalištu. Uz redovne i vanredne obveze svaki dan je drugačiji od drugog, pa se sukladno tome organiziramo i usklađujemo.

Što bi trebalo učiniti u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti?
- U Hrvatskoj ima puno važnijih nejednakosti i nesrazmjera od rodne, na čijem poboljšanju je neophodno poraditi.

Da li su žene u većoj mjeri žrtve nasilja, mobinga i nejednakosti?
- Bez obzira dali smo muškarac ili žena, sami odabiremo želimo li biti žrtve nasilja, mobinga ili nejednakosti.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija