Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 10:06

Položaj žena u nekoliko zadnjih godina se izmjenio

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RAZGOVORI POVODOM: uz obilježavanje Međunarodnog Dana žena porazgovarali smo s nekoliko uspješnih žena u politici, samoupravi, gospodarstvu i kulturi -

Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca

Obratili smo se s nekolicinom pitanja želeći napraviti jedan prilog u tjedniku Kronika i saznati da li je ženama teže doći do rukovodećeg položaja u politici, gospodarstvu, doći na rukovodeća radna mjesta. Dali je biti žena olakšavajuća ili otežavajuća okolnost, te koja su njihova iskustva u stvaranju karijere i usklađivanju posla, obitelji, majčinstva. Odgovorile su nam i na pitanje što bi učinile u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti.

Evo što nam je odgovorila Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca.

Da li je ženama teže doći do rukovodećih položaja, u politici, samoupravi, gospodarstvu?
- Smatram da se položaj žena unazad nekoliko godina izmijenio, što se tiče rukovodećeg položaja. Postoji pozitivan trend i to me iskreno raduje. Isto tako, mišljenja sam kako još ima mjesta za poboljšanje. Još uvijek anamarija blazevicpostoje određeni stereotipi ali ih žene svojim dobrim rezultatima smanjuju. Žene moraju biti svjesne svojih kvaliteta i željeti biti na rukovodećim položajima, te će to u velikoj mjeri i okolina prihvatiti.
Da, zasigurno je teže doći do rukovodećih položaja, što zbog određenih stereotipa i predrasuda, ali mislim i dijelom zbog toga što je puno manji broj žena zainteresiran za rukovodeće položaje. Žene se teže odlučuju za takva radna mjesta i puno više preispituju svoje mogućnosti (imaju li vremena za obitelj, što okolina od njih očekuje ...)

Da li je biti žena otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?
- Ne mislim da mi je spol olakšavajuća okolnost, ali ne mogu se niti potužiti da mi je otežavajući. Dapače, kolege me prihvaćaju ... Vjerujem da smo sve doživjele iskustva i susrele se i s tim da nam je biti žena otežavajuća, ali i olakšavajuća okolnost.

Kakva su vaša iskustva?
- U mom poslu u svakodnevnoj sam komunikaciji s pretežito muškim kolegama. Nisam osjetila razliku u komunikaciji, vezano uz posao, da sa mnom komuniciraju različito nego s muškim kolegama. Pretežno imam dobrih iskustava, a one manje dobre ne želim pamtiti niti dopustiti da me sputavaju.

Kakva je vaša priča o uspjehu u karijeri?
- Zasigurno mi je bio kada sam počinjala, pa i još uvijek je, izazov uspjeti u poslu koji radim. Kada sam odlučila aktivnije se baviti politikom, zacrtala sam si ciljeve koje želim ostvariti i način na koji želim raditi. Dobila sam priliku pokazati kako žene, mlade žene, mogu raditi "muški" posao. Lako je kritizirati a ništa ne poduzimati kako bi nešto promijenili. Ne želim biti jedna od takvih. Dobila sam priliku i želim je iskoristiti. Želim svojim sugrađanima pružiti uvjete za život kakav su zaslužili i ako u tome uspijem, uspjela sam u karijeri.

Kako ste uskladili posao, obitelj, majčinstvo?
- Dobrom organizacijom i s potporom obitelji sve se može uskladiti.

Što bi trebalo učiniti u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti?
- Imamo strategije, zakone, različite dokumente o promicanju ravnopravnosti spolova. Provedene su mnoge različite mjere, od okruglih stolova do knjiga. Toga napisanog slova se treba pridržavati, ali najvažnije je osvijestiti žene. Žene moraju htjeti promijeniti sadašnje stanje, jer nametnuto nije dobro. Treba probuditi ambicije u ženama i ne nametati stereotipe, pružiti ženama priliku i one će se zasigurno dokazati.

Da li su žene u većoj mjeri žrtve nasilja, mobinga i nejednakosti?
- Da, sve statistike pokazuju da je tome tako.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija