Subota, 05 Ožujak 2016 12:13

Danas imamo svega sedam gradonačelnica u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

RAZGOVORI POVODOM: uz obilježavanje Međunarodnog Dana žena porazgovarali smo s nekoliko uspješnih žena u politici, samoupravi, gospodarstvu i kulturi -

Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice

Obratili smo se s nekolicinom pitanja želeći napraviti jedan prilog u tjedniku Kronika i saznati da li je ženama teže doći do rukovodećeg položaja u politici, gospodarstvu, doći na rukovodeća radna mjesta. Da li je biti žena danas olakšavajuća ili otežavajuća okolnost, te koja su njihova iskustva u stvaranju karijere i usklađivanju posla, obitelji, majčinstva. Odgovorile su nam i na pitanje što bi učinile u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti.

Evo što nam je odgovorila Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice.

Da li je ženama teže doći do rukovodećih položaja, u politici, samoupravi, gospodarstvu?
- Moje iskustvo kaže kako nije no raznorazne statistike i istraživanja pokazuju kako su žene manje zastupljene na rukovodećim mjestima. Danas recimo imate svega sedam gradonačelnica u Hrvatskoj, a i stanje u Hrvatskom saboru antonijaje više nego loše po pitanju zastupljenosti žena.
No ja ne bih uzroke ovoga tražila isključivo u drugom, muškom, spolu. Uvijek stvari postavljam od sebe pa i uzrok tražim od sebe. Jesmo li mi žene rođenjem, odgojem, promišljanjem zapravo prihvatile podjelu na muško-ženske poslove i pronašle se na nekim drugim mjestima u poslovnoj hijerarhiji?
Činjenica je da imamo iznimno uspješne žene na rukovodećim poslovima i nadam se da će one biti primjer i poticaj kako se može uspjeti u poslovnom svijetu.

Da li je biti žena otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?
- Kad god je teško uvijek treba sagledati situaciju i iz problema stvoriti mogućnost i zapravo sve leži u načinu kako radite svoj posao i koliko ste u njemu dobri.
Nekad je teže, nekad lakše, teže u smislu balansiranja poslovnog i obiteljskog života, a lakše recimo u činjenici da žene rjeđe dopuste i dožive sukobe.

Kakva su vaša iskustva?
- Izuzetno pozitivna. Rad i rezultati su ono što vam daje legitimitet. Niti u jednom trenutku se nisam osjećala manje vrijednom ili indiferentnom zato što sam žena. Mi smo svi skupa jedan tim koji radi svatko u svojoj sredini, pomažemo jedni drugima, surađujemo i u konačnici postali smo prijatelji.

Kakva je vaša priča o uspjehu u karijeri?
- Iza mene je gotovo 20 godina radnog iskustva, prvo u privatnom poduzetništvu, a tek onda u politici. Poprilično slična priča. Počinjem raditi u obiteljskoj tvrtci 1997. godine, a pok. otac prenosio je na mene svoja znanja i iskustva kako bih jednog dana preuzela vođenje iste. Tvrtku preuzimam 2005. godine nakon njegovog umirovljenja, a te iste godine na lokalnim izborima ulazim kao vijećnica Hrvatske demokratske zajednice u Gradsko vijeće Grada Pleternice. Inače moj intenzivni angažman u stranci kreće negdje 2001. godine osnivanjem Mladeži na području našeg grada. Nakon jednog IMG 6460mandata gradske vijećnice Gradska organizacija HDZ-a me 2005. godine predlaže kao kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika. Kroz sljedeće 4 godine, uz tadašnjeg gradonačelnika gosp. Lucića, stječem znanja o lokalnoj samoupravi i načinu funkcioniranja te se zajedničkim radom na projektima, planiranju i provedbi zapravo na najbolji mogući način pripremam na ono što je uslijedilo 2013. godine kada mi građani, na lokalnim izborima, daju povjerenje da sljedeće četiri godine vodim naš grad.

Kako ste uskladili posao, obitelj, majčinstvo?
- Uvijek ponavljam da bez podrške obitelji ne bih mogla raditi ovaj posao i ne mislim tu isključivo na žene. Mislim da bez podrške obitelji niti jedan čovjek ne može obnašati ovakvu dužnost. Posao je to koji zahtjeva angažman od 0-24 sata, svakog dana u tjednu, 365 dana u godini.
Ja sam sretna jer iza mene stoji moji obitelj, suprug koji je preuzeo vođenje tvrtke, moja majka koja živi s nama i svekrva koja uskače kad god je potrebno. Evo i sada kada odgovaram na vaša pitanja ja sam daleko od kuće na poslovnom putovanju, ali sam mirna jer znam da je mojih četvoro djece u najboljim mogućim rukama, da će se ovog jutra na vrijeme spremiti u školu, a popodne otići na izvannastavne aktivnosti.
U slobodno vrijeme kada sam kod kuće ja sam kćer, supruga i majka i trudim se biti fokusirana isključivo na obiteljski život.

Što bi trebalo učiniti u hrvatskom društvu na poboljšanju rodne jednakosti?
- Hrvatsko društvo je još uvijek poprilično konzervativno i tu se treba još puno toga dogoditi. Ja osobno rješenje IMG 1517problema ne vidim u donošenju zakona koji će narediti zastupljenost žena na listama niti u nekim kolektivima. Smatram da se na taj način neće i ne može riješiti problem manjeg angažmana žena u politici ili poslovnom životu.

Da li su žene u većoj mjeri žrtve nasilja, mobinga i nejednakosti?
Statistike kažu da jesu, a neke od uzroka sam već izložila.

Željela bih samo da ova moja priča, moj osobni uspjeh u poslovnom i političkom životu bude primjer kako žena uistinu može sve. Citirala bih političarku Margaret Thatcher: "U politici ako želite da nešto bude rečeno tražite muškarca, a ako želite da se nešto i učini tražite ženu!"

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija