Utorak, 16 Veljača 2016 21:28

Uz savjete stručnjaka uče podići kvalitetu vina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KAPTOLAČKI VINARI ORGANIZIRALI OCJENJIVANJE SVOJIH MLADIH VINA -

KAPTOL – Vinogradari i vinari kaptolačke Udruge Vino-kap već protekle četiri godine organiziraju u nekoliko ciklusa edukativno ocjenjivanje vina svih svojih članova, kako bi sami što bolje upoznali svoja vina, naučili pravilno degustirati i ocijeniti vino, a ujedno pronašli nedostatke koje mogu popraviti i podići kvalitetu svojih vina. Svakog tjedna domaćini budu četiri do pet vinara koji donesu svoje uzorke vina koje proizvode u svojim podrumima, a u goste na degustacijsko ocjenjivanje dođe im uvijek neko od vinskih stručnjaka, koji može pomoći svojim savjetima.IMG 2406

Na ovom petom ciklusu kada se situacija s vinima prošlogodišnje berbe sve više iskristalizirala, domaćini su bili vinari Hrvoje Pavlović, Vlado Rajić, Mato Lončarević i Tomislav Došen koji su donijeli ukupno 20 uzoraka, najviše graševine (14), te pinot sivi, muškat otonel, zweigelt, pinot crni i jedan rose. Gosti na ocjenjivanju su bili najpoznatiji vinar i legenda vinarstva Ivo Enjingi iz Hrnjevca, vinar i proizvođač pjenušavih vina Goran Josipović, ljubitelj vina i poduzetnik Goran Šutalo, nastavnik ugostiteljskih predmeta na Obrtničkoj školi Zdenko Škopec, vinski inspektor Drago Razumović i ljubitelj vina i urednik tjednika Kronika Vladimir Protić. Ocjenjivanje je provedeno po svim propisima za ocjenjivanje vina ocjenama za boju, bistrinu, miris i okus, a zbrajanjem svih 40 ocjenjivača dobila se prosječna ocjena i najbolje ocjenjena vina.

- Mi zapravo učimo kušati, degustirati i ocjenjivati vino, te da uočimo među sobom da li se nekome od naših vinara potkrala koja greška. Na svako ocjenjivanje pozovemo i goste, vinske stručnjake da nam u tome pomognu ali i svojim savjetima unaprijede naše vinsko umijeće, te da se uspješno usporedimo gdje smo sa svojim vinima – istakao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge, koja je za svoje vinare organizirala i tečaj za senzorsko ocjenjivanje vina kod poznate vinarske stručnjakinje, prof. dr. sc. Dubravke IMG 2410Premužić, a planiraju i nastavak takve edukacije.

- Moram reći da su sva vina odlična, izuzev ovih podvala Gorana Josipovića (u uzorke je ubacio jedno starije vino i jedno vino u kojemu je nadjačala octena kiselina, upravo da im skrene pažnju i na neke neželjene pojave u vinu ). Dosta ste bili strogi u svojim ocjenama, moram reći da bi i državna komisija ta vina ocijenila višim ocjenama. Mislim da ove godine tko nema dobro vino, da se time ne treba baviti. nemam nikakvih primjedbi na vina, a poseban je uzorak bio broj 7, odlično vino. Dobra su bila i crna vina, posebno cuvee. No moram vam naglasiti da dobrih crnih vina bez drveta nema, hoću reći da crna vina moraju odležavati u drvenim bačvama, kod mene najmanje tri godine stasaju u bačvama. Ova kriza utječe na to da se ne nabavljaju nove posude za vino, ne grade podrumi, ali to je bitno za kvalitetno i vrhunsko vinarstvo - istakao je Ivo Enjingi, te preporučio da u svim postupcima s vinom, kod pretakanja i punjenja nastoje isključiti prisustvo kisika, sve raditi da vino ne dolazi u dodir s kisikom, jer onda nema kvarenja vina, a moraju se dodavati minimalne količine sumpora. Preporučio je svima i da smanje rodnost na graševini, jer će s manje grožđa dobiti bolju kvalitetu grožđa, više sladora, a time i aromatičnija vina punih tijela, dobrih alkohola i IMG 2402uravnoteženih kiselina.

- Primijetio sam kod više uzoraka da se ide prema ostatku sladora, znači slađa vina. Kod ovih vina osjeti se da je proizvedeno od grožđa gdje je panj bio preopterećen, što se osjeti da njegov okus ne traje dugo u ustima. Obratite na to pažnju. Drago mi je da ste većina otkrila kod ocjenjivanja ono što sam vam ja podmetnuo među uzorke, a da ste prepoznali i jednu stariju graševinu koja je sigurno drugačija od ovih mladih graševina. Na dobrom ste putu i trebati imati ovakvih ocjenjivanja, jer samo tako možete naučiti, a i u analizama nakon ocjenjivanja – rekao je Goran Josipović inače djelatnik Poljoprivredne savjetodavne službe, koji je za slijedeće ocjenjivanje obećao donijeti još koji uzorak vina s manama, upravo da nauče otkrivati i mane, ne samo kvalitetu.

Pobjednik večeri ocjenjivanja je bio s 17,8 bodova uzorak broj 7., mlada graševina vinara Tomislava Došena, a drugo ocjenjeno vino s 17,2 boda bila je mlada graševina Hrvoja Pavlovića. Ocjenu od 17,4 boda dobila je i polusuha mlada graševina Tomislava Došena.

U nastavku degustirala su se nagrađivana vina Ive Enjingija i pjenušava vina Gorana Josipovića uz specijalitete roštilja koje su pripremili vinari domaćini ovog ocjenjivanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić