Utorak, 16 Veljača 2016 14:10

Kuhanje bez kuhanja u studiju Ekam

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAW FOOD CHEF MARIJANA BELOŠEVIĆ GOSTOVALA U POŽEGI -

POŽEGA – U studiju Ekam yoga održana je radionica sirove hrane koja je nadmašila sva očekivanja organizatora, što brojem zainteresiranih, što kvalitetom i trajanjem. Na par sati ponovno se išlo u školu i pažljivo se bilježila svaka uputa kuharice, a količina novih informacija i savjeta vezanih uz zdrav način života kao i pitanja polaznika produžila su radionicu za punih sat vremena. Nešto više od tri sata Raw food chef, Marijana Belošević, pripremala je i podučavala pripremiti sirovu hranu na kreativan i zabavan način. Okusi uobičajenog voća i povrća promijenili su se dodavanjem i kombinacijom premalo korištenih namirnica kao što su rogač ili sušeni dud i sušene maline i goji bobice.

Sama Marijana kaže kako većina toga što podučava je kako kombinirati svakodnevnu, nama uobičajenu hranu, i podići ju na razinu gurmanskih recepata. Marijana između ostalog radi i u vlastitom OPG-u tako da hrana na njenim radionicama dolazi iz njenog vrta i plastenika. Tijekom radionice više puta je naglašavala važnost vlastite proizvodnje hrane i poznavanja podrijetla namirnica. U užurbanom stilu života ne primjećujemo kako se udaljujemo od zemlje koristeći konzumnu, prerađenu i modificiranu hranu i na taj način udaljujemo se od onoga što nas čini ljudskim bićima.

- Enzimska prehrana je noviji pristup pripreme hrane gdje se pazi na izvornost namirnice kao i na način pripreme. Enzimi su kompleksni proteini koji pomažu u svim biokemijskim procesima u tijelu i do danas ih je otkriveno oko 5000. Kuhanjem već na 48 stupnjeva enzimi bivaju uništeni pa tako i potencijal hrane da bude ljekovita. Upravo tu leži važnost unosa sirove hrane koja zbog količine probavnih enzima djeluje antikancerogeno ili pak pomaže pri izbacivanju otrova iz tijela - upozorila je Marijana.

Na radionici je podučila pripremu brzih špageta od muškatne bundeve ili tikvica, zavisno od toga što se ima u smočnici. Polaznike je istinski oduševila brzina i jednostavnost pripreme ovakvih obroka kao i manjak prljavog posuđa jer se za većinu toga koristi jedna ili dvije posude.

- Velike obitelji s mnogo članova posebno će profitirati, ako samo nekoliko puta tjedno u prehranu ubace pokoji sirovojedski recept - dodala je Marijana koja ističe kako je i sama majka troje male djece te već samo na izostanku uobičajenih dječjih bolesti primjećuje koliko je ovaj način prehrane popravio kvalitetu njihovog života. Ne inzistira nužno na 100%-tnom prelasku na sirovu prehranu, no poziva na svjesniji pristup ishrani gdje se osluškuje što nam tijelo poručuje.

- Uvijek je na prvom mjestu biti zdrav i biti u kontaktu sa sobom te ne započinjati nešto samo zato jer je u trendu - upozorila je prisutne.

Vrhunac večeri bila je sirova čokoladna torta koju je inače prvu pripremila i pustila ju da se na par sati poveže u zamrzivaču. Nevjerojatno ukusna i prepuna izvorne arome kakaa, ova torta zatvorila je cijelu radionicu zaključkom kako je je štednjak stvar prošlosti.

Zbog fantastične atmosfere i nesebičnog Marijanina stila podučavanja već je dogovorena buduća radionica na kojoj će se učiti priprema bezglutenskih kruhova, veoma bitnih za lakši život oboljelih od hormonalnih poremećaja štitnjače. Marijana pak, oduševljena je Požegom i otvorenošću ljudi, kao i njihovom upućenošću u temu radionice.

- Drago mi je da u srcu Slavonije, gdje ljudi već dugo imaju kulturu prehrane, ima još uvijek mjesta za nešto novo, a pri tome i jako zdravo - podijelila je s nama ova nevjerojatno pozitivna i vesela žena.