Ponedjeljak, 15 Veljača 2016 12:32

Za Svjetski dan bolesnika baloni s porukama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PALIJATIVNI TIM LIPA S PARTNERIMA U LIPIKU OBILJEŽILI -

LIPIK - Udruga Palijativni tim „LiPa“ u suradnji sa Srednjom školom „Pakrac“, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Dječjim vrtićem „Kockica“ Lipik i lipičkim župnikom vlč. Jozom Zorićem 11. veljače obilježili su Svjetski dan bolesnika i dan Majke Božje Lurdske puštanjem balona s porukama kojima se želi podići svijest o potrebama bolesnih te naglasiti značenje nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Okupljeni su balone pustili ispred župne crkve sv. Franje Asiškog u Lipiku a prigodni program i predavanje održano je u konferencijskoj dvorani Quella.

lipik1Učenici medicinskog usmjerenja iz 3.b i 4.bm razreda Srednje škole „Pakrac“ koji kao ambasadori dobročinstva volontiraju u Udruzi Palijativni tim „LiPa“ u pratnji učiteljica medicinskog nastavnog odjela Vesne Božić i Karoline Perašinić krenuli su u šetnju „Mala srca za veliko srce“ od zgrade srednje škole u Pakracu do crkve u Lipiku. Sa sobom su ponijeli balone u koje su ubačene poruke poput riječi Majke Tereze: „U ovom životu ne možemo uvijek raditi velike stvari. Ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi.“. Pred župnom crkvom u Lipiku ambasadore dobročinstva dočekali su njihovi kolege iz 5.bm razreda koji odrađuju praksu u Toplicama Lipika, ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen s drugim djelatnicima i nekoliko pacijenata koji su na liječenju u lipičkoj bolnici, članovi Palijativnog tima „LiPa“, djeca iz Dječjeg vrtića „Kockica“ s ravnateljicom Tatjanom Benković te odgojiteljicama Aleksandrom Skalak i Aleksandrom Haramija te drugi okupljeni sugrađani.

Tajnica Palijativnog tima „LiPa“ Ljerka Pavković istaknula je kako obilježavanjem ovog dana kao zdravstveni djelatnici žele podići svijest zajednice radi poboljšanja skrbi za bolesnike. - Poručila bih našim ambasadorima dobročinstva i ovoj dječici da znaju prepoznati bolesnika te da skrb za bolesnike bude sve bolja i bolja jer je bolesnih ljudi sve više - rekla je Ljerka Pavković.

LumenVlč. Jozo Zorić istaknuo je kako je papa Franjo ovogodišnjom porukom povodom Svjetskog dana bolesnika, kojeg je prije 24 godine odnosno 1993. proglasio papa Ivan Pavao II, poručio kako bolesnici moraju osjetiti svu našu ljubav i dobrotu te nastojati da prema ljudima u potrebi i muci budemo oni koji će biti snaga Isusa Krista. - Milosrđe je ljudska sućut prema nekome tko trpi u bilo kojem pogledu i to ne samo puko suosjećanje nego konkretna akcija ljubavi ili vidljiva pomoć da se patniku njegovo trpljenje ublaži i po mogućnosti odstrani. Milosrđe ne znači samo oplakivati nesnosno stanje svoga bližnjega nego znači odvojiti dio svog vremena da se pohodi bolesnika, gladnoga nahrani, bolesnog pomogne... - rekao je vlč. Zorić te pozvao na kraju sve okupljene da čine djela milosrđa za svoje bližnje a pripremio je malo iznenađenje. Naime, pripremio je nagradnu igru u kojoj su svi na papir trebali napisati sedam tjelesnih i sedam duhovnih djela milosrđa, a troje najbržih dobili su za nagradu čokoladu. Nagradu od župnika, nakon što su pročitali pred svima sva djela milosrđa, dobili su učenik 4.bm razreda Krešimir Putrić, djelatnik Toplica Lipik Matija Blažeković i zdravstvena djelatnica u mirovini Verica Ranković.

Da je smijeh najbolji lijek dokazali su vrtićarci iz Dječjeg vrtića „Kockica“ s izvedbom par igrokaza kojima su izmamili osmijehe na lica svih okupljenih, a nakon ove terapije predsjednik Udruge PT „LiPa“ dr. med. Goran Sarajlić održao je predavanje za okupljene srednjoškolce i zdravstvene djelatnike „Karijera bolesnika - kako biti uspješan bolesnik“ tijekom kojeg je između ostalog prenio svoja iskustva iz 36-godišnje prakse obiteljskog liječnika.

Tekst/foto: G. Vukić