Subota, 23 Siječanj 2016 13:09

Požežani kupnjom cvijeta mimoze podržali „Dan mimoza“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

EUROPSKI TJEDAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE -

POŽEGA – Obilježavajući Europski tjedan borbe protiv raka maternice brojni Požežani su se uključili u Dan mimoza, te kupnjom cvijeta mimoze podržali ovu humanitarnu akciju i svojim prilogom podržali borbu protiv raka vrata maternice. Dan mimoza organizirali su Županijska liga protiv raka Požega i Županijski zavod za javno zdravstvo, a akciju su podržali i dužnosnici, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dan mimoza obilježava se diljem Europe a požeškom akcijom i prodajom doniranih mimoza prikupljat će se sredstva za prijevoz žena iz lošije prometno povezanih mjesta u našoj županiji na mamografiju.
- U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Važno je odazvati se na sve preventivne programe s obzirom na to da su to karcinomi koje možemo dovoljno rano otkriti i tako spriječiti onaj najgori ishod, smrt, pogotovo što je karcinom vrata maternice vezan uglavnom uz mlađe žene. Na razni Hrvatske možemo biti zadovoljni do neke mjere koliko se žene odazivaju i kontroliraju kod svojih izabranih ginekologa. Uz ovaj organizirani program i ono što žene svakodnevno obavljaju neovisno o programu, imamo obuhvaćeno dvije trećine žena koje odlaze redovito na preventivne PAPA testove, naravno, pod najvećim rizikom je jedna trećina koju nemamo pod kontrolom i tu svakako ima mjesta za napredak - izjavila je Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo.