Nedjelja, 24 Siječanj 2016 11:20

Precizni rez na trsovima kod Markote uz budno oko „Oka sokolova“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRSOVI OREZANI NA VINCELOVO U PLETERNIČKOJ VINARIJI MARKOTA -

PLETERNICA – Obnavljanjem vinogradarskih površina na vinskim lokalitetima Starac i Klikun, nekada poznatim vinskim krajevima i na Bečkom dvoru, ali u potpunosti zapuštenim, vratio se i običaj vinskih blagdana, a posebno Vincelova u pleterničko vinogorje. Danas Vinarija Markota na ove dvije lokacije ima 35 ha nasada vinograda, 80% bijelih sorti s pretežnom graševinom i 20% tamnih sorti, koje je počela saditi u vremenu od 2004. do 2010 godine. Paralelno sa sadnjom vinograda uređivao se i vinski podrum i opremao s najnovijom tehnologijom za proizvodnju vina, a vinarija je u opremanju vrijednom preko 18 milijuna kuna koristila i sredstva IPARD-a. Sada je proizvodnja oko 120 hektolitara a s punim rodom, još mladih vinograda očekuje se više vina. – Daljnja proširenja vinograda ne planiramo, a sada će se raditi samo na kvaliteti, kako u uzgoju grožđa na trsu, a još više u podrumu na njegovanju i proizvodnji vina – istakao je Marinko Markota, koji je dalju brigu oko vinskog biznisa povjerio mladima, školovanim sinovima Marku i Franji, koji vrlo uspješno preuzimaju sve poslove.IMG 1211

Već tradicionalno na vinskim blagdanima kod Markote bude vrlo interesantnih i zanimljivih gostiju, a čast da budu vinski kumovi i da počasno zarežu trsove dobivaju uvijek neke poznate ličnosti. Često to budu sportaši, umjetnici, pjevači, poznati kupci vina, a ove godine rezovi na trsovima su bili besprijekorno precizni jer ih je orezivao Mateo Beusan, poznatiji kao „Oko sokolovo“. On je znalački ocijenio da je nogometnim rječnikom rečeno, Markota graševina kao Bundes liga u nogometu, svakako u vrhu. Njemu se pridružio i poznati zagrebački ugostitelj Zoran Zovak. Uz brojne članove obitelji Markota trsove, a tako i vinograde i sve koji u njemu rade, vinski podrum i vino, blagoslovio je pleternički župnik vlč Antun Čorković.

- Prošla je godina bila jako dobra, kako u vinogradu tako i sada u podrumu a od 2016. očekujem da bude još bolja. Trudit ćemo se da tako bude iako mi u vinogradima idemo na limitirani urod, dakle dva kilograma po trsu pa i u lošim godinama uspijemo izvući jako dobra vina. Ove ćemo godine imati oko 120.000 litara vina od čega naravno, najviše graševine s tim da smo prvi puta na tržište pustili i jedan rose napravljen od caberneta i merlota. Pokazalo se jako dobrim – kazao je Marko Markota, direktor Vina Markota koji ističe da do sada imaju preko 300 kupaca, restorana, hotela, vinoteka ali da taj broj povećavaju, jer je i proizvodnja prošlih godina znatno porasla, kako stasaju u rod mladi vinogradi.

Tekst/foto: Vladimir Protić