Četvrtak, 11 Lipanj 2015 13:19

Nagrađeni najbolji srednjoškolski učenički radovi na temu ovisnosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NE OVISNOSTIMA U „KREATIVNI I NEOVISNI“ -

POŽEGA – Dodjelom nagrada najboljim radovima učenika srednjoškolaca i njihovih mentora završio je 3. natječaj „Kreativni i neovisni“ koji su kroz likovni i fotografski izražaj, kroz plakat, film i radio emisiju progovorili na temu Što cigarete - alkohol – kocka – droga čine ljudima. kakav stav imamo o ovisnostima, govorimo li Ne ovisnostima i Što imamo od toga kad kažemo NE cigaretama, drogi, alkoholu i kocki, učenici su prikazali kroz razne medije, a najbolje radove nagradilo je povjerenstvo Požeško-slavonske županije i Zavoda za javno zdravstvo županije koji su i organizatori ovog natječaja.

Priznanja i novčane nagrade učenicima i školama uručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i ravnatelj ZZJZ Mato Matijević. Četiri srednje škole, Gimnazija, Ekonomska, Katolička gimnazija i Poljoprivredno-prehrambena škola dobile su po 1.000 kuna, mentori knjige a učenici novčane nagrade do 750 kuna.

Mellory Nekić, učenica 4. razreda Ekonomske škole je sa svojim prijateljicama Patricijom Gerbec, Marinom Mijatović i Patriciom Mršić napravila kratki film na temu alkoholizma u obitelji pod naslovom „Što je sreća“ i svaka učenica je nagrađena s 500 kuna i priznanjem za najbolji film. – Film je prikazao posljedice nasilja u obitelji od alkohola. Snimali smo mobitelima uz pomoć mentorice prof. Martine Budimir. Mislim da se mladi teško mogu oduprijeti stanju u obitelji kada roditelji piju.

Najnagrađivanija je učenica Ingrid Grgurić iz Katoličke gimnazije koja je sa svojom mentoricom prof. Marijanom Čorluka sudjelovala s čak dvije teme. Tako je Ingrid dobila dvije novčane nagrade po 750 kuna za najbolji individualni uradak u kategoriji Film pod naslovom „Otvori oči“ i najbolji individualni rad u kojem je napravila kocku ovisnosti „Kocka života“.

Monika Stazić je sa svojim kolegicama iz Ekonomske škole Andrea Josipović, Nikolina Tutić, Ivona Teodorčević, Laura Vuić, Antonija Čirko, Bernardica Šarić i Viktorija Matijević za svoj rad, plakat na temu „Što cigarete čine ljudima“ osvojila prvo mjesto i novčanu nagradu. Mentorica na radu je bila prof. Višnja Menđel Troha. – Napravili smo plakat o nepušenju kojim smo htjeli potaknuti učenike da prestanu pušiti. Većina učenika na školi puši i htjeli smo im skrenuti pažnju na uzroke i posljedice pušenja, kako pušenje utječe na njih. Na plakat smo stavili i tekstove s kutija cigareta i naznačili im da pušenje šteti zdravlju i ubija – istakla je Monika Stazić.

Nagrađeni su još učenice Katoličke gimnazije Lea Mirković, Lorena Mandić. Ema Thur i Elizabeta Vuković za najbolje grupne fotografije, a učenice Klara Čavar iz Gimnazije Požega i Helena Crnković iz Ekonomske škole za individualnu fotografiju. Učenici Poljoprivredno prehrambene škole Marijan Ligenza i Josip Dominik Crnjac za radijsku emisiju na temu „Piti ili ne piti“ koju su napravili uz mentoricu prof. Ivanku Kandjera.

Tekst/foto: Vladimir Protić