Četvrtak, 04 Lipanj 2015 12:31

Znanjem za zdraviji život – od sjemenke do biljke

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROJEKT UDRUGE DJECE S POTEŠKOĆAMA I POLJOPRIVREDNE ŠKOLE -

 Na površinama Centra podignuli povrtnjak i cvjetne gredice

 POŽEGA – Projekt Znanjem za zdraviji život odobren od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih provodi se s ciljem povećanja kvalitete života i neovisnosti djece i mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom, kroz radionice u kojima se razvijaju navike koje će kasnije primjenjivati u svakodnevnom životu. Radionice predstavljaju cjelinu čija je okosnica na zdravom načinu života, a u projektu sudjeluju zajedno Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Mi iz Požege i Poljoprivredno-prehrambena škola Požega.

 - Projekt provodimo na prostorima Udruge Mi gdje smo formirali svoj povrtnjak i cvjetne površine koje uređujemo kroz naše radionice. Imamo eko uzgoj povrća i začinskog bilja, gdje uzgajamo luk, salatu, mrkvu, peršin, ciklu, grašak, tikvice, krastavce, rajčicu, papriku a uzgajamo i cvijeće. Provodimo radionice Od sjemenke do bilja, radionicu zdrave prehrane a praktičnu obuku provodimo s našim vrijednim partnerom, Poljoprivrednom školom. Oni su nama donirali velike količine presadnica cvijeća koje oni uzgajaju u svom plasteniku a mi ćemo sada vidjeti i naučiti praktično kao se to radi. Na taj način uz koristan uzgoj naša djeca odrade i jedan dio svoje radne terapije - kaže Zorica Skukan, voditeljica radionice uzgoja bilja Udruge Mi te dodaje da je vrtlarenje aktivnost koja uključuje i tijelo i um te ima odličan terapeutski učinak na osobe sa svim vrstama poteškoća. Briga o vlastitom dijelu vrta, promatranje kako biljke rastu i mijenjaju se, pruža korisnicima osjećaj postignuća, poboljšava njihove motoričke i društvene vještine, povećava samopouzdanje, percepciju o svijetu, te razvija kreativnost i fizičku aktivnost. Kroz radionice jača se i ekološka svijest polaznika, upoznaju se s posljedicama štetnog odnošenja prema životnoj sredini i značaju očuvanja iste, te na kraju i što duži boravak u prirodi.

 - Ovo je jedna suradnja udruge i škole, a sada u sklopu toga zajedno uređujemo jednu reprezentativnu površinu cvjetne gredice ispred naše škole, koju smo htjeli da svi gosti i posjetitelji vide. Naša škola se od kada imamo svoj plastenik od 400 m2 koji smo također dobili prije dvije godine iz EU projekta, bavi uzgojem presadnica cvijeća. kako smo mi jedina srednja škola koja obrazuje i učenike s teškoćama u zanimanju pomoćni cvjećar, ovaj projekt je jedno uključivanje zajedničkog rada učenika s teškoćama i učenika bez teškoća. Naši učenici s poteškoćama i njihovi roditelji su i članovi Udruge Mi što je svakako doprinijelo ovom zajedničkom projektu – istakla je marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

 Akciju uređenja velike cvjetne gredice vodi Silvija Šipoš, profesorica poljoprivredne grupe predmeta i stručne prakse. – Najviše stručne prakse provodim s pomoćnim cvjećarima, s učenicima s poteškoćama. Oni rade u našem školskom plasteniku u kojem smo ove godine proizveli 11.000 presadnica ljetnica, od kojih smo većinu prodali na štandu u pješačkoj zoni grada Požege, dio smo danas darovali Udruzi Mi a dio, vinke sadimo na cvjetnu gredicu ispred škole. Vinka je cvijet koji cvate cijelo ljeto. Sije se u veljači, presađuje u ožujku u lončiće i do sada smo ga njegovali kada se sadi u cvjetne gredice ili veće lončiće ili posude za prozore, balkone. To je cvijet koji voli pjeskovito tlo, ne voli puno vlage, može ga se ostaviti na suncu i otvorenom. Ako ima dovoljno kiše ne treba ga dodatno zalijevati. Ovdje smo formirali jedan veliki 20 metarski trokut koji je omeđen s lopticama šimšira, a osim ljetnica u kasnijoj izmjeni sadit ćemo jesensko cvijeće. Učenici će tijekom svoje prakse i održavati ovu ukrasnu cvjetnu gredicu.

Tekst/foto: Vladimir Protić