Nedjelja, 31 Svibanj 2015 13:11

Najuzornija seoska žena Marija Ribičić iz Grabarja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZBOR ZA NAJUZORNIJU SEOSKU ŽENU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 VELIKA – Požeško-slavonska županija održala je svoj izbor za Najuzorniju seosku ženu za 2015. godinu u IMG 0975Velikoj prigodom gastro manifestacije Najduži stol. Dugi niz godina županija nije imala svoju kandidatkinju za izbor, prošle godine samo jednu, a ove godine za natjecanje su se prijavile tri kandidatkinje. One su u svom predstavljanju prezentirale čime se sve bave, što rade na svom seoskom imanju, kojim poslovima se bave u poljoprivredi, na svoj štand su izložile koje proizvode, hranu i piće koje proizvode za svoje gospodarstvo, ručne radove, heklanja, štrikanja i zlatoveze, te prikazale koju ulogu kao žena imaju u svom okruženju i društvima i udrugama koje djeluju u njihovom selu.

Najuzornijom seoskom ženom za 2015. godine tako je postala Marija Ribičić iz Grabarja, a lentu i cvijeće uručio joj je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Predstavnik Podravke nagradio ju je sa poklon paketom proizvoda. Marija Ribičić najuzornija seoska ženaMarija je prava predstavnica seoske žene koja svakodnevno radi na velikom obiteljskom poljoprivrednom imanju i brine za veliku obitelj.

– Ponosna sam majka tri sina, bavimo se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, a uz ratarstvo bavimo se i stočarstvom. Na imanju uzgajamo muzne krave a od mlijeka ja proizvodim sir. Imanje proizvodi kulen i ostale suhomesnate slavonske delicije. Ja spreman i kompletnu zimnicu za obitelj, pečem domaće kolače, tkam na stanu jer sam to naučila od svoje mame. Sve što je izloženo na mom štandu, ručni radovi, sam ja napravila sama – rekla je Marija koja je rodom iz Bučja, graničarskog sela, a udala se u Grabarje u poljadiju gdje je dominantna poljoprivreda.
Slaže se da je danas posao seoske žene težak, jer traži zaista puno angažmana cijelog dana i sve dane kroz godinu.

IMG 0980– Veliku podršku imam u svom suprugu koji je uvijek uz mene, a pomažu mi  svekrva i svekar. Moj radni dan započinje u pola šest, a traje do kasno uvečer jer nekada ima puno posla. U našoj velikoj obitelji imamo još i staru baku, svi jedemo za istim stolom i kod nas se znade tko sjedi gdje za stolom. Članica sam KUD Poljadija Grabarje, počimalja u pjevačkom zboru i sa folklorom idem na brojna gostovanja širom Hrvatske i u inozemstvo. Puno mi znači i ponosna sam na ovu titulu najuzornije seoske žene, posebno što su prepoznali da i ja kao mlada žena mogu sudjelovati u ovom izboru – istakla je Marija Ribičić nakon što je ponosno dobila lentu najuzornije seoske žene.

Za drugu pratilju proglašena je Nevenka Marković iz Treštanovaca, a za prvu pratilju Jasna Uremović iz Zagrađa. Njima su lente i cvijeće uručili načelnik općine Velika Vlado Boban i zamjenik župana Željko Jakopović. 

Tekst/foto: Vladimir Protić