Utorak, 02 Lipanj 2015 17:37

Požežani irisima podržali borbu protiv raka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN POSVEĆEN OSOBAMA OBOLJELIMA OD RAKA DEBELOG CRIJEVA -

POŽEGA – Dan irisa posvećenog osobama oboljelim od raka debelog crijeva obilježen je u Požegi prigodnim štandom na kojemu su građanima uz plave irise uručivali i edukativne materijale radi osvještavanja o ovoj zloćudnoj bolesti koja je na drugom mjestu po učestalosti i kao uzrok smrtnosti od karcinoma u oba spola. Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a akciju na Trgu sv. Trojstva zajedno su organizirali Zavod za javno zdravstvo županije, Udruga ILCO i Liga protiv raka županije. Iako vrlo česta bolest rano se otkriva u tek 18% slučajeva, stoga su svi zainteresirani na štandu mogli dobiti i savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva a test kojim se rano otkriva mogli su preuzeti na štandu uz upute kako ga pravilno napraviti.

U svim razvijenim zemljama zabrinjavajući je trend učestalosti pojavljivanja IMG 0069ove zloćudne bolesti, rizik razvoja znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Rizični faktori uz dob su naslijeđe, stil života, prehrana ( hrana bogata mastima s malo vlakana, malo voća i povrća ).

Požeško slavonska županija bilježi oko 70-80 oboljelih od raka debelog crijeva, a umre oko 30 osoba. Dovoljno rano otkriveni rak debelog crijeva izlječiv je u većini slučajeva. Dio života svakako može biti spašen dovoljno ranim i redovitim preventivnim pregledima.

Tekst/foto: Vladimir Protić