Nedjelja, 28 Prosinac 2014 11:56

Udruga PET PLUS i proizvodi od drveta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA GOLDEN VALLEY

 POŽEGA – Udruga PET PLUS i Zadruga PET PLUS predstavili su na Božićnom sajmu u Požegi rezultate projekta Golden Valley – Zlatna dolina. Na prigodnom štandu izloženi su i proizvodi od drveta koje izrađuju korisnici Stambene zajednice i Zadruge PET PLUS u sklopu projekta. „Golden Valley – Zlatna dolina“ projekt je iz IMG 0331predpristupnih fondova Europske unije IPA IV, s ciljem poboljšanja pristupa tržištu rada posebnim skupinama. Nositelj projekta je Udruga PET PLUS, a partneri su socijalna zadruga PET PLUS iz požeško–slavonske županije i IRECOOP, talijanska obrazovna institucija čija je temeljna djelatnost edukacija, promocija i razvoj socijalnog i zadružnog poduzetništva s fokusom na ugrožene društvene skupine.

 - Na svom štandu predstavljamo proizvode od drveta koje proizvede korisnici iz Stambene zajednice koja se nalazi u općini Brestovac na Novom Zvečevu, a proizvodi su jedna od aktivnosti iz našeg programa Golden Valley. Cilj je projekta povećati mogućnosti održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih deset bivših ovisnika o drogi, njihovim uključivanjem u socijalno poduzetništvo. To su osobe u nepovoljnom položaju i pomaže im da se bolje snađu na tržištu rada. Cilj nam je prikupiti i neka sredstva za rad udruge, za nabavku repromaterijala za buduću proizvodnju, da ti naši dečki i dalje imaju mogućnost stalnog zaposlenja i da se pronađu te maknu stigmu ovisnosti – istakla je Mira Davidović, predsjednica udruge, koja ističe da im je cilj nastavak rada tog projekta i nakon završetka europskog financiranja.

 - Udruga PET PLUS provodi i niz preventivnih programa prema prevenciji ovisnosti, pa smo ove godine proveli i program za učenike osnovnih škola grada Požege, gdje smo učenike petih i šestih razreda naučili kako se IMG 0382oduprijeti opasnostima ovisnosti. Smatramo da je vrlo bitno prevenirati stvar i ne dozvoliti da se ovisnost razvije, jer onda su puno veći troškovi za cijelo društvo, za obitelj i sve oko njih kada prijeđe u fazu ovisnosti – dodala je Mira Davidović. Na štandu su građani mogli kupiti ručne radove u drvu, a drveni grb grada Požege osobno je kupio i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. - Mi smo u gradu svjesni da ne možemo podupirati baš sve udruge, ali one udruge koje rade na humanitarnom planu, udruge kao PET PLUS, Udrugu Mi te udruge mladih treba podupirati. Evo Udruga Sirius koja vodi brigu o napuštenim životinjama i vrlo je aktivna, javlja se i na razne natječaje, su zapravo prave udruge koje rade, dok se ostale udruge sporadično javljaju i nemaju tu kvalitetu niti kontinuitet rada – istakao je gradonačelnik Neferović.