Petak, 12 Prosinac 2014 14:47

Veleposlanica Austrije pomaže Udruzi Sirius u izgradnji azila

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRUGI PUTA U POSJETI GRADU POŽEGI

POŽEGA – Veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić-Bohm odlučna da pomogne Udruzi Sirius i njihovom azilu za napuštene životinje, po drugi puta je posjetila grad Požegu i zajedno s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem potakla rješavanje tog problema i pripreme za IMG 9273izgradnju prihvatilišta na napuštene životinje. Na njenu inicijativu u akciju se uključila i austrijska tvrtka Interspar, koja od prošle godine konstantno svaki mjesec donira potrebnu hranu za sve životinje koje su na skrbi, te pomaže sa hranom svima koji su napuštene pse i mačke udomili.

 - Tijekom ove godine smo uspjeli doći do lokacije koja je prema zakonu moguća za izgradnju jednog takvog prihvatilišta. U ovom trenutku je pred nama gotova projektna dokumentacija i poznato je koliko bi takvo prihvatilište koštalo. Naravno, tu postoje razne ideje o tome kako realizirati izgradnju, uz aktivnost udruge „Sirius" i uz veliku pomoć austrijske veleposlanice koja je dala nekoliko ideja. Realizacija projekta stajala bi oko 1,2 milijuna kuna, i to samo građevinski radovi bez opreme. Lokacija je sjeverno od vojne ceste, za što sada čekamo rješavanje pitanja vlasništva – istakao je gradonačelnik Neferović, također odlučan u rješavanju tog pitanja koje bi smanjilo, probleme napuštenih životinja na području grada Požege, te pomoglo, volonterima Udruge Sirius da kvalitetnije pruže zaštitu napuštenih pasa i mačaka.

IMG 9274- Već lani sam bila oduševljena u Požegi, kada smo ovdje i razgovarali o različitim temama suradnje, posebno gospodarske i kulturne a povezuje nas projekt Udruge „Sirius" koja stvarno radi s puno angažmana i učinkovitosti, s puno ljubavi prema životinjama. Moram prenijeti i oduševljenje svih obitelji u Zagrebu koji su udomili životinje, koji su presretni, jer su im ti psi postali dio obitelji – rekla je Veleposlanica koja je aktivno sudjelovala u pronalaženju udomiteljskih obitelji u Zagrebu. Da bi se pomoglo u sakupljanju sredstava najavila je organizaciju dobrotvornog koncerta koji će Austrijski kulturni centar u Hrvatskoj organizirati na proljeće u Glazbenoj školi Požega.

 - Projekt je od velikog značaja kako za grad, tako i za Udrugu u kojoj ovom volonteri trenutno skrbe o 16 napuštenih pasa, a taj broj se svakodnevno mijenja. Životinje o kojima se skrbimo odmah se cijepe, čipiraju, čiste od Gordana Malbašić predsjednica Udruge Siriusnametnika, po potrebi liječe, kastriraju i dr. To iziskuje velika financijska sredstva. Takvo sklonište olakšat će rad udruge, pa ćemo se moći usmjeriti i na druge projekte, kao što je uređenje parka za kućne ljubimce koje radimo uz pomoć Zaklade Slagalica i svojim radom volontera – rekla je predsjednica Gordana Malbašić koja je izrazila veliku zahvalu Interspar za donacije hrane za životinje te Veleposlanici Ikić-Bohm na cjelokupnoj pomoći i podršci Udruzi Sirius.