Subota, 13 Prosinac 2014 11:34

Nastavljena stogodišnja tradicija pučkih kalendara

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PROMOVIRANO 23. IZDANJE POŽEŠKOG PUČKOG KALENDARA

 POŽEGA – Dugogodišnja tradicija izdavanja pučkih kalendara, kao jednog od stalnih pratitelja seoskih i gradskih domaćinstava, koji je nekada bio jedino i obvezno štivo, nakon obnavljanja doživio je i svoje 23. izdanje pod nazivom Požeški IMG 9316pučki kalendar. Urednik je dugogodišnji požeški novinar Jelenko Topić, a tiskano je 1.500 primjeraka u nakladi Udruge za glazbu i pisanu riječ PAN PRESS. Promociji ovogodišnjeg izdanja u Gradskom podrumu u Požegi nazočili su suradnici, autori priloga, i svi koji u ovoj teškoj situaciji pomažu da se nastavi ova tradicija. – Vrlo teško je danas napraviti ovakav jedan pučki kalendar, jer imamo sve manje onih kolor stranica sa podrškom gospodarstva i lokalne zajednice, no unatoč teškoj gospodarskoj situaciji uspjeli smo izdati ovogodišnje izdanje, no uz entuzijazam mojih suradnika i mene izlazit će i dalje dok budemo mogli tiskati slijedeće izdanje – rekao je urednik Topić.

 U kalendaru možemo naći veliki broj zanimljivih tema, opisanih pučkih običaja, tema i razgovora sa zanimljivim ljudima iz kulturnog, gospodarskog, političkog i javnog života. Obrađene su i teme iz područja povijesti, etnologije i zdravstva, tako da će svaki čitatelj moći pronaći i onih tema koje su za njega posebno interesantne. O kalendaru kao promotorica prof. književnosti Blanka Đimoti Zima je rekla - Potaknuta nekim dijelovima ove bogate sinteze tekstova vjerujem da ćete se i budući čitatelji vrlo lako upustiti u svoj osobni doživljaj i dijalog s ovogodišnjim IMG 9319Požeškim pučkim kalendarom. Kao i dugi niz godina, i ove, pod čvrstom i rekla bih mirnom uredničkom rukom gospodina Jelenka Topića, nastaje jedna kvalitetna koncentracija tekstova koja predstavlja Požegu danas, ali i jednu povijesnu Požegu i Požeško-slavonsku županiju, jednog vremena kojeg smo možda nesvjesno zaboravili.

 Tako nalazimo teme o razvoju gospodarstva, novi projekti i ulaganja u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požegi, nezaobilaznoj temi poljoprivrede, tekstove o zbivanjima u gradovima i općinama ali i onim manjim mjestima koja su zbog svojih određenih specifičnosti dobila svoja mjesta na stranicama pučkog kalendara, tekstovi o Arheološkim istraživanjima u crkvi sv. Augustina u Velikoj, životu dvaju svećenika povjesničara Ivana Šveara i Josipa Buturca, temama iz umjetnosti i glazbi.