Nedjelja, 07 Prosinac 2014 13:02

Prijem kod vinskog kardinala Vlade Bauera

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

TRADICIONALNI SKUP U POŽEŠKOM GRADSKOM PODRUMU  -

 POŽEGA – Već po tradiciji koja traje čitav niz godina vinski kardinal Vlado Bauer, jedini u Hrvata, nakon završetka mjeseca Martinja i martinjskog krštenja mošta organizira prijem svih vinskih biskupa i onih koji su sudjelovali u ceremonijama krštenja mošta, kao ministranti, kao kumovi ili domaćini ceremonijala krštenja. IMG 8560Ovaj skup organizira se u gradskom vinskom podrumu uz obveznu tamburašku glazbu za koju su ove godine bili zaduženi članovi tamburaškog sastava Zlatna dolina, te uz domaće slavonske delicije. Posebna je ovo večer gdje se cijelo večer degustiraju ponajbolja vina poznatih vinara požeškog, pleterničkog i kutjevačkog vinogorja. Naravno da nas je svojim basom i nekoliko poznatih tamburaških pjesama počastio i sam Vlado Bauer.

 Najzaslužnijim osobama za održavanje tradicije krštenja mošta i Martinja, koje je kao lijep događaj promovirano i u jedan turistički brand, koji više ne traje samo jedan dan nego cijeli studeni, uručene su posebne na drvetu gravirane plakete. Posthumno priznanje uručeno je ocu i sinu Vjekoslavu i Bruni Hart, koji su zaslužni za ponovno vraćanje martinjskih običaja u požeško vinogorje, te aktivno sudjelovanje u martinjskom ceremonijalu. Plakete je primila kćerka Antonija Hart, koja je nastavila očevim stopama i bavi se vinogradarstvom i vinarstvom kao jedina žena među požeškim vinarima.

IMG 8569Kardinalskoj fešti nazočio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je pozdravio, ali i najavio dobru vijest za vinogradare i članove Udruge Stjepan Koydl. Grad Požega će uz pomoć Ministarstva turizma uz ulaganje od 2 milijuna kuna urediti gradski vinski podrum, te omogućiti turističkim grupama da u njega u svakoj posjeti grada Požege dožive primanje, ali i u suvenirnici kupe vina domaćih vinara te ostale proizvode požeških proizvođača od suhomesnatih do meda, voćnih rakija, pekmeza, tradicijskih kolača i dr.

 Poseban gost večeri, a posebno su se pila i njegova nagrađena vina, bio je Ivo Enjingi iz Hrnjevca, kutjevačkog vinogorja, koji je upravo dobio najveće priznanje za svoj rajnski rizling. – Natjecanje je bilo organizirano u zagrebačkom hotelu Esplanada, a za natjecanje mi nismo donosili svoje uzorke, nego je komisija uzorke uzela s polica trgovina i restorana, te na taj način ocjenjivala stvarnu kvalitetu vina koja su na tržištu, a ne posebno pripremljena za natjecanje. Među stotinama uzoraka neka su dobila dvije, neka tri a neka četiri zvjezdice. Pet vina dobilo je najvišu ocjenu od 5 zvjezdica, nakon kojega je slijedilo IMG 8584pripetavanje i ponovna ocjena tih pet vina. Moje vino Rajnski rizling iz 2007. godine bilo je na kraju pobjednik s najvećom ocjenom. I ono se pridružuje samo dobrim ocjenama koje sam dobio i na međunarodnoj sceni, prošlog mjeseca u New Yorku je moje vino proglašeno vinom mjeseca u Americi, a vinom godine u Nizozemskoj. Sva moja nagrađivana vina su iz čistog ekološkog uzgoja koji prakticira već tridesetak godina, i prvi je imao europski certifikat eko proizvoda – istakao je Ivo Enjingi, koji nakon svih dobrih ocjena kaže kako su mu sva vina koja dobivaju nagrade stara između 5 i 7 godina, čime je zadovoljan jer je uvijek govorio da vina moraju odležavati najmanje pet godina da bi dobila svu svoju harmoniju, a pila se kao simfonija. Pa uostalom Ivo Enjingi i ima svoju glazbenu vinsku simfoniju.

 Na prijemu vinskog kardinala pila su se osim požeških vina i poznata i sve više rado viđena vina obitelji Markota s pleterničkog vinogorja i vina vinskih kuća Enjingi i Krauthaker s kutjevačkog vinogorja.

IMG 8589Vjerni pratitelji i štovatelji Martinjskih tradicija i običaja iz redakcije tjednika Kronika požeško-slavonska kreirali su ponovno poseban katolički kalendar za vinskog kardinala Vladu Bauera sa svim poznatijim njegovim nastupima na krštenjima mošta i darivali ga za sve njegove goste i prijatelje.