Nedjelja, 30 Studeni 2014 11:32

Josip Kunkera i prošlost čaglinskog kraja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRALO MEĐUNARODNI SIMPOZIJ  -

 POŽEGA – Prošle godine osnovano, brojnim aktivnostima okarakterizirano, Povijesno društvo Požega ponovno je organizator jednog međunarodnog simpozija kojim se želi istaći život i doprinos Josipa Kunkere, svećenika rođenog u Novalji na Pagu, koji je svoj svećenički život najviše proveo kao župnik u župi Bučje, IMG 7755kraj Pleternice. Uz svećenički poziv najaktivniji je bio kao arheolog amater, sakupljač raznih ostataka materijalne i duhovne kulture. Skupljao je ostatke kamenih artefakata, rimske spomenike i novčiće, narodne pjesme, istraživao narodne običaje.

 Prikupio je reprezentativnu izložbu kamenih artefakata, fosilnih ostataka, oružja i raznog oruđa, skulptura ljudi i životinja. Zbirku je poklonio Dijecezanskom muzeju u Velikoj a sastavio je i vodič za svoju zbirku. Napisao je više samostalnih djela vezanih uz različite aspekte prošlosti poput knjiga Sesvetački toranj, Religija ruševačkog kraja, Svetinje kamenog doma u srednjoj Slavoniji, ali i više djela o prošlosti svoga zavičaja poput Novalja kroz 30 stoljeća. Poseban interes pokazivao je prema izučavanju najranije povijesti kršćanstva, a o tome svjedoče djela Ranokršćanski život u Vinkovcima, Novaljska biskupija na otoku Pagu od 4. do 7. vijeka. Josip Kunkera preminuo je 1983. godine.

IMG 7760Uz Povijesno društvo Požega u simpozij svojim radovima uključilo se 36 autora, a u organizaciji su učestvovali Katolička gimnazija u Požegi, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega, a pomogli općina Čaglin i Novalja. Dominik Kunkera, brat Josipa Kunkere iznio je sjećanja na djetinjstvo i obiteljske anegdote o Josipu, koji je rođen tijekom Prvog svjetskog rata 1914. godine, o njegovim prvim interesima za skupljanje i proučavanje starina, dječačkim interesima za vjeru i ideju da će postati biskup. Zapisima o nepoznatim fragmentima iz djetinjstva i mladenaštva Josipa Kunkere svjedočio je kasnijem životu poznatog svećenika i arheologa.

 Nakon izlaganja svih radova otvorena je izložba Novalji i Ruševu obraz osvitlali – Josip Kunkera pisana i foto ostavština, autora Dominika Kunkere, brata, Aleksija Škunce, Gorana Đurđevića i Vinka tadića. Izložbu je otvorio gradonačelnik Novalje Ante Dabo.