Srijeda, 26 Studeni 2014 13:31

Obnovljena Matica hrvatska organizirala 15-tak događanja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA  -

 POŽEGA – Ponovno je pozornost posjetitelja izazvalo predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Hrvatska u raljama djece komunizma“ u velikoj dvorani HGK Požega. To je treće gostovanje Dujmovića kao autora knjiga koje je organizirala Matica hrvatska ogranak Požega.

IMG 7731– Od kako smo obnovili naš rad od veljače ove godine Matica hrvatska je organizirala petnaestak događanja što je požeška kulturna javnost objeručke prihvatila i podržala svojim dolaskom na sve kulturne manifestacije. Izuzetna posjećenost svih naših događanja nas oduševljava. Do kraja godine u vrijeme Adventa upriličit ćemo gostovanje pjesnika svećenika Josipa Goluba koji će predstaviti knjigu „Pohod milosti“. Posebno ćemo obilježiti godišnjicu našeg rada u veljači slijedeće godine kada pripremamo veći broj događanja – istakla je dr. sc. Vesna Vlašić, predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske. Matica kreće i u renoviranje svojih prostora koji su nakon godina nekorištenja u dosta zapuštenom i devastiranom stanju. – Krenuli smo u adaptaciju naših prostora i molimo svesrdnu pomoć naših članova u tom poslu, na koju su se mnogi već i odazvali. U prosincu ćemo ih otvoriti javnosti, a članovi će moći doći i pročitati Vijenac, hrvatsku reviju i Kolo, izdanja matice hrvatske. Na taj način planiramo privući i mlade ljude.

IMG 7736Najnovija knjiga Tihomira Dujmovića koju je napisao da bi skrenuo pažnju javnosti na neke negativne procese, od kadrovske politike, unutrašnje političke scene, vanjsko političkih poteza i niza drugih relacija, te po njemu našeg puta u regiju. Umjesto da se približavamo državama Europske unije mi se vraćamo u Jugoslaviju koja se sada zove regija.

- Radio sam i paralele dosadašnjih Vlada RH, a u ovih 25. godina Hrvatska je doživjela stotinu iznenađenja, ovakve ili onakve vrste. Pokazalo se da je desnica napravila tisuću krivih poteza, ali i dvije tisuće dobrih poteza. Hrvatska politička ljevica u Račanovom mandatu i u ovom drugom pokazuje uvijek iste boljke, da nezna voditi nacionalnu državu, jer ju ne vodi u EU, nego po Račanovom testamentu vodi natrag u regiju. Danas se to više ne zove Jugoslavija nego regija – istakao je Dujmović na predstavljanju svoje najnovije knjige. Hrvatsko novinarstvo je danas u teškoj situaciji, ali je izgubilo i kompas, često je neprofesionalno i navijačko. Na naslovnicama završavaju samo afere jedne strane.