Četvrtak, 04 Rujan 2014 10:51

U ophodnji Požeškim gorjem

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVOOSNOVANI IZVIĐAČKI ODRED „JOZO KOUTNI“ POŽEGA  -

 POŽEGA - "Ophodnja Požege 2014" prva je zajednička akcija novoosnovanog odreda izviđača Jozo Koutni te nedavno obnovljenog odreda požeških izviđača, a koja će ubuduće postati tradicionalna. Cilj akcije u sklopu koje su izviđači pohodili Požeško gorje je njihovo bolje upoznavanje s prirodnim ali i povijesnim vrijednostima ovoga kraja. 

 Kako je logor izvođača bio podignut u neposrednoj blizini Centra za rehabilitaciju Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Mi" ujedno se doznajemo od starješine odreda Maria Šostara željela potaknuti i međusobna integracija djece. 

 Na zajedničkom druženju izviđača najstarijem požeškom izviđaču za 60 godina vjernosti ovoj udruzi, Borisu Ožaniću uručen je spomen znak Saveza izviđača Hrvatske. 

izviđač ožanić- S ovog vremenskog odmaka teško je reći što je to što me privuklo izviđačima. Sve je krenulo u prvom razredu osnovne škole u Vinkovcima. Došli su oni stariji izviđači u odorama i pitali nas tko bi htio biti izviđač. Naravno svi smo digli ruke. Od toga je puno njih poslije odustalo, neki su umrli a neki su poput mene ostali vjerni toj udruzi jer sam to volio i savladao sam sve te programe. Kako su me životne prilike "selile" iz Vinkovaca u Požegu i obrnuto uvijek sam bio u izviđačima - kaže Ožanić koji je po svom stažu među četvoricom najstarijih izviđača u Hrvatskoj.

 Samo mu priznanje, dodaje puno znači jer je Savez eto prepoznao njegov rad a on se trudio koliko je to u njegovoj mogućnosti da svoje znanje i iskustvo prenese drugima. - Današnja su djeca uglavnom orijentirana na "sobne aktivnosti" dok mi volimo prirodu i uživamo u njoj. Svi oni koji nam se pridruže mogu puno toga naučiti od boravka i snalaženja u prirodi do orijentacije i topografije.

Zato bih svakom mladom čovjeku preporučio da dođe u izviđače jer tu ima što naučiti i vjerujem da mu nikada neće biti dosadno - kaže dalje Ožanić.
Želja je izviđača oba odreda je da ovu akciju "Ophodnje Požege" uvrste u svoje stalne i redovite godišnje aktivnosti.