Četvrtak, 04 Rujan 2014 10:40

Izloženo 39 kiparskih djela u drvetu i terakoti, bronci i papiru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POSTAVLJENA IZLOŽBA SUVREMENIH SKULPTURA BRANKA RUŽIĆA  -

 POŽEGA – Ulazeći u jesen te u povodu Aurea festa u Požegi, djelatnici Gradskog muzeja u Požegi otvorili su vrata izložbom suvremenih skulptura akademskog kipara, slikara i likovnog pedagoga, Branka Ružića, rođenog 1919. godine u Slav. Brodu. Preminuo je 1997. godine u Zagrebu, a svoju ostavštinu sa stotinama djela poklonio je gradu Slavonskom Brodu. Izložba je izbor djela iz fundusa zbirke Ružić Galerije za umjetnine grada Slav. Broda.
IMG 6566- Na ovoj izložbi možete vidjeti 39 Ružićevih kiparskih djela različitih tematskih cjelina od portretne plastike, figuralnih kompozicija, sakralnih motiva, oblikovane pojave, te animalističke cjeline od kojih su neke oblikovane u prirodnoj veličini, a druge kao minijaturne skulptorske skice. Skulpture su uglavnom oblikovane u drvu, a nekoliko u terakoti, bronci i papiru. Izložba je izbor radova, ali i svojevrstan presjek Ružićeva stvaralaštva u rasponu od najranijih djela pedesetih godina, Otac 1956., do onih posljednjih iz devedesetih godina Križ, 1994. god. – istakla je autorica izložbe Lidija Ivančević Španiček, muzejska savjetnica, koja je za ovu izložbu oblikovala i prigodan katalog s fotografijama izložaka. Ona je primijetila da se na izloženim skulpturama prepoznaju različiti utjecaji na kiparevo stvaralaštvo, a posebno je značajan utjecaj na portretnu plastiku rađenu u drvu fascinantne kamene skulpturalne plastike našeg srednjovjekovnog benediktinskog samostana na Rudini, poznate rudinske glave.
IMG 6577Branko Ružić je u Zagrebu na Akademiji likovnih umjetnosti bio učenik kipara kamena Ive Lozice i Frane Kršinića. Slikarstvo je završio kod prof. Marina Tartaglie, a proučavao je i likovni izraz od djece i primitivnih naroda. Njegov je skulptorski rad usklađivanje prostora i mase kao i vanjskog i unutrašnjeg života skulpture. Unio je arhaičnost svojim izrazom premošćujući vremenske granice u suvremenu umjetnost.
- Donacijom svojih djela i donacijama djela svojih prijatelja po kistu i dlijetu temeljito je izmijenio kulturni obzor grada Slav. Broda. Kiparska i slikarska zbirka u postavu Galerije „Ružić“ najvažnija je zbirka nacionalne suvremene umjetnosti u ovom dijelu Hrvatske i stvorila je temelj nove gradske kulturne institucije. U vrijeme kada je osnovana 1995. godine Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda bila je najmlađa galerijska ustanova. Prioritet u definiranju izložbene djelatnosti pripada protagonistima suvremene umjetničke scene koji su zastupljeni sa svojim radovima u zbirci Ružić, odnosno autori koje je Branko Ružić odabrao za svoju zavičajnu galeriju – istakao je Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, koji je govorio o autoru, njegovim djelima i brodskoj Galeriji, te pozvao sve Požežane da ih posjete.
O djelima i izložbi govorila je i Romana Tekić, iz brodske Galerije, a izložbu je otvorio požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, ističući upravo povezanost brodskog autora s našim Rudinskim glavama, te pozvao da se i slijedeće godine organizira izložba u suradnji s brodskom Galerijom, te da se ne čeka kao do sada gotovo trideset godina. Ta poveznica i naš Aurea fest neka nas povezuju češće, poželio je Puljašić.