Utorak, 29 Travanj 2014 13:50

Nagrađeni najbolji strijelci u jelensku metu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LD JELEN ORGANIZATOR TRADICIONALNE PROVJERE ORUŽJA PRIJE POČETKA LOVAČKE SEZONE -

POŽEGA – Lovačko društvo Jelen na svojim lovnim objektima na Leštatu na obroncima papuka i ove godine tradicionalno je organiziralo provjeru lovačkog oružja prije početka lovačke sezone. Na provjeru se odazvalo 68 lovaca iz Lovačkih društava četiri županije, a koji imaju i interesa za bavljenje streljaštvom. - Provjera se radi pucanjem u metu srnjaka, sa udaljenosti od 120 metara, s optičkim ciljnikom, iz lovačke puške sa užljebljenim cijevima. Puca se ukupno 3 hitca, i ove godine imali smo odlične rezultate, jer čak 6 lovaca je imalo maksimalno 30 krugova, a njih četiri 29 krugova. Zbog toga smo da bi znali redoslijed najboljih morali organizirati raspucavanje. Nagrađujemo prvih deset nagradama naših sponzora, a tri najbolja dobivaju i pehare. Prva nagrada je lovačka puška s užljebljenom cijevi cal 223 Remington koju poklanja naše društvo, druga nagrada je umjetnička slika i treća nagrada je lovački sat, a priredili smo i nagrade iznenađenja – rekao je Boris Janić, predsjednik LD Jelen, koji ističe da po Zakonu o lovu postoji obvezna provjere oružja s kojim se vrši odstrel srneće divljači.
Komisija je objavila da je natjecanje prošlo u redu, da su svi lovci ovom zadatku prišli odgovorno, da su svi izvršili provjeru svog oružja pucanjem u metu, a da njih nekolicina zaslužuje i kaznu zbog određenih propusta. Stoga je Božidar Terzić objavio iznose kazne za one koji su na strelište došli bez streljiva, jednog lovca koji je došao na vatrenu liniju bez zatvarača na puški, pa i jednog koji je zaboravio izvaditi čauru iz puške od prethodnog pucanja, dok su se dvojici lovaca koji su se na dosta udaljeno strelište od lovačke kuće uputili pješke „po savjetu prijatelja“ te zakasnili na raspored za pucanje, kazne ukinule, jer su dovoljno kažnjeni bespotrebnim pješačenjem. Svi ostali su kažnjeni prigodnim lovačkim kaznama, za onaj dio nakon ručka.
Trebalo je čak dva raspucavanja da bi se dobio pobjednik, a to je Damir Mudri iz LD Ribnjačarstvo Končanica, koji je u svih pet hitaca dobio maksimalnih 10 krugova. Samo nekoliko krugova iza njega je Željko Županić iz LD Fazan Daruvar, a treći je Goran Novak iz LD Srndać Banova jaruga. Dalje su se plasirali Kazimir Raspudić iz LD Vepar Kaptol, Zdravko Koporčić iz LD Vepar Stari Slatinik, Zdenko Farkaš iz LD Jelen Požega, Željko Pinojtić iz LD Šljuka Nova Gradiška, Boris Janić iz LD Jelen Požega, Tomislav Johović iz LD Lane Šandrovac i Ivica Markanović iz LD Jelen Lipik.
Organizatori su nagradili i najmlađeg lovca strijelca, Lovru Janića iz LD Jelen Požega, najstarijeg lovca, Dragu Bešlića iz LD Psunj Orljavac, dobitnika i zlatne plakete za 50 godina lovačkog staža koji je još uvijek aktivan lovac, te najdebljeg lovca Tomislava Mrđenovića, koji je bio u sudačkoj ekipi. Domaćini su organizirali i odličan lovački čobanac i prase na ražnju, ali i tamburaški sastav Naša grana za dobru popodnevnu zabavu