Četvrtak, 01 Svibanj 2014 11:50

Kraj Orljave okupilo se 47 majstora kotlića

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

5. POŽEŠKI KOTLIĆ – SVIBANJSKA GASTRO MANIFESTACIJA  -

POŽEGA – Već tradicionalno Požežani 1. svibnja provode u Parku kraj Orljave, gdje se održava 5. po redu gastro manifestacija „Požeški kotlić“ i natjecanje u pripravljanju najboljeg slavonskog čobanca. Jedno je to od jela koje je postalo nezaobilazno na raznim manifestacijama, obiteljskim, ali još više druženjima raznih udruga od lovačkih, vatrogasnih, folklornih i dr. Najbolji čobanac je onaj u kojemu ima više vrsta mesa, svinjetina, junetina, te obvezno meso od divljači, a začinjavamo ga samo domaćim začinima, ljutom crvenom paprikom, i ... e' sada tu dolaze pravi majstori do izražaja sa svojim receptima.
Da bi se spriječile one lovačke i ribolovačke priče, „znaš kad ti ja skuham čobanac“ dobili su priliku svi znani i neznani majstori od kotlića da se pokažu. U Parku kraj Orljave tako se okupilo ove godine čak 47 majstora od kotlića i čobanca. Uz pojedince tradicionalno natječu se i neka lovačka društva, ali i udruge sportaša, odbojkašice, izviđači i dr. Natjecatelja ima i iz drugih slavonskih županija, a svih pert godina na natjecanje dolaze majstori kuhari iz Vrpolja i Kopanice. Natjecanje je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović i svim natjecateljima zaželio uspješno kuhanje čobanca, a najbolji da pobjede.
Svi su od organizatora dobili čak tri vrste mesa, svinjetina, junetina i meso divlje svinje, a sa sobom su morali donijeti dobar recept i začine. Prosudbena komisija sastavljena od vrsnih majstora kuhinje je ta koja će presuditi tko je najbolji, ali svakako su od toga važniji bili brojni posjetitelji koji su najbolji ocjenjivački sud. Kako za sve nije bilo dosta natjecateljskog čobanca, tu su bili i vrsni kuhari Restorana Schon blick iz Vetova, koji su pripremili dovoljne količine ukusnog čobanca za sve posjetitelje u parku, ali i druge delicije iz bogate ugostiteljske ponude.

Nakon 2,5 satnog kuhanja čobanca dobili smo i ovogodišnje pobjednike. Prvi je Mato Klinčić iz Požege, drugi je Zlatko Kraker iz Požege, a treći Vladimir Milković iz Pleternice.