Srijeda, 15 Siječanj 2014 11:42

Na Vincelovo nas obvezuje tradicija

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NAJAVLJENO OVOGODIŠNJE VINCELOVO U KUTJEVU -
 

KUTJEVO – Tradicionalnu manifestaciju Vincelovo u Kutjevu ove godine organizirat će Udruga kutjevački vinari zajedno s Turističkom zajednicom grada Kutjeva. Manifestacija će se održati u subotu 18. siječnja, a sve počinje od 12 sati. Središnja svečanost rezidbe i blagoslova vinograda i vinove loze održat će se u 16 sati na jedinstvenom Trgu graševine. Iako je zbog novonastale situacije za organiziranje ovakve priredbe s kojom vinogradari tradicionalno obilježavaju početak vinogradarske godine, ostalo vrlo malo vremena Kutjevčani ne dvoje da u tomu neće uspjeti.

- Malo ćemo se svi više potruditi i mislim da će Vincelovo biti uspješno baš kao i proteklih godina godina. Bez obzira što se događalo u gradu Kutjevu, Vincelovo ide dalje jer nas na to obavezuje naša tradicija - izjavio je predsjednik Udruge vinara Vlado Krauthaker.

Kutjevo u Hrvatskoj prema riječima člana udruge Branka Mihalja ima najdulju pisanu neprekinutu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnju vina od 1932. godine. Upravo zato Vincelovo je kutjevačkim vinogradarima od velikog značaja.

S ovogodišnjom proslavom Vincelova Kutjevački Vinari kako je to najavio član udruge Ivan Vranić započet će i mnoge druge hvale vrijedne projekte. Krajem prošle godine kupili su jednu staru derutnu kuću u središtu Kutjeva na čijem mjestu planiraju podići vinogradarski centar sa suvremeno opremljenim laboratorijem, a dio bi prostora iskoristili i za vinski muzej te kušaonicu vina.