Četvrtak, 16 Siječanj 2014 12:26

Tradicija se nastavlja u srijedu 22. siječnja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

21. VINKOVO U VELIKOJ KAO NAJPOSJEĆENIJA VINSKA MANIFESTACIJA  -

VELIKA – Dosadašnjih 20 uspješnih proslava Vincekova u Velikoj najava su dobrog druženja i za ovo 21. Vincekovo, koje je najavljeno za 22. siječnja u popodnevnim satima. Ovogodišnje vinogradarsko i vinsko obilježavanja blagdana sv. Vinka u velikoj najavili su načelnik općine Vlado Boban i direktor TZ Velika Tomislav Galić, te ga ocijenili kao najmasovniju proslavu Vincelova na području Požeštine, jer već nekoliko godina okupi se od 2 - 2.500 posjetitelja, a takav posjet očekuju i ove godine.

– Mi tradicionalno Vincelovo obilježavamo baš na taj dan, 22 siječnja, a ne prilagođavamo si obilježavanja vikend prije ili kasnije, no unatoč tome što je radni dan i ove godine očekujemo veliki broj posjetitelja. Ulaznica je samo kupljena čaša, a sve degustacije vina kod naših dvadesetak vinara su besplatne. Upravo broj tih prodanih čaša u posljednjih nekoliko godina kazuje nam da je to najmasovnija proslava Vincelova i najposjećenija vinska manifestacija u Županiji – rekao je načelnik Boban, koji je ovim putem pozvao sve na trg sv. Augustina gdje će se održati manifestacija na otvorenom. Za veliku vincelovsku vatru osigurano je 10 prostornih metara drva na kojoj si svi sami mogu prirediti i tradicionalni vincelovski ražanj, koji sastoji od domaće kobasice i kriške slanine. Osim vina priređena je i ugostiteljska ponuda hrane po vrlo pristupačnim cijenama.
 

Sve već započinje rezanjem i blagoslovom vinograda na lokaciji Šage poslije podne, a nastavlja se svetom misom u župnoj crkvi sv. Augustina. Od 17 sati na rasporedu je blagoslov blagdanske vatre, vinogradara, vinara, podrumara i vina, a nakon toga zabavni program na velikoj pozornici. – Ove godine osim domaćih tamburaša Veličkih legendi i Zlatnog veza, sve posjetitelje će zabavljati i Vokalno instrumentalni sastav Zlatne strune iz Našica. Svi velički vinari i vinari iz okolice na svojim štandovima osigurat će po 50 litara vina, ukupno će posjetitelji na kušanje imati 1.000 litara vina – istakao je Tomislav Galić.