Utorak, 07 Siječanj 2014 14:38

Pedeset godina zajedništva i sloge

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MILICA I ANĐELKO JAKOVLJEVIĆ PROSLAVILI ZLATNI PIR -

SREDNJE SELO – Kada netko doživi i proslavi 50. godišnjicu braka, zaista je vrijedno spomena, pa i objave u javnosti, jer u današnje vrijeme kada zauzimamo neslavno 3. mjesto po broju razvoda u Hrvatskoj, ovo je svakako svijetli primjer. Svoj „zlatni pir“ tako su doživjeli Milica r. Romić i Anđelko Jakovljević i proslavili ga u krugu svoje obitelji. Oboje rođeni u Hercegovini u Požeštinu dolaze Anđelko 1958., a Milica 1961. godine. Potiču oboje iz višečlanih obitelji, on kao srednji među 13-ero djece, a ona kao najmlađa od 6-ero djece, a oca je izgubila na križnom putu nakon drugog rata. – Upoznali smo se ovdje u Viškovcima, gdje su moja braća imala gostionicu, a ja radila kod njih. Ubrzo poslije toga smo se vjenčali 20.11.1963. godine u Požegi. Tada smo živjeli oboje u velikoj bijedi i neimaštini, u trošnoj kućici bez struje i vode. Anđelko je radio u ljevaonici kao radnik, a ja sam bila domaćica. Rodila sam sina Zvonimira 1965. i sina Miroslava 1966., a tada smo već gradili kuću u Srednjem selu u koju useljavamo 1968. godine. – priča Milica, koja dodaje da je upravo to siromaštvo držalo njih dvoje u zajedništvu, ljubavi i slozi. - Danas se toliki razvode iz obijesti, među nama nikada nije došlo do sukoba svih ovih godina, uvijek smo se o svemu dogovarali i dogovorili, bez obzira što je bilo teško i iz minimalne ljevaoničke plaće zidati kuću i odgajati obitelj.

Rodila im se i kćerka Jasna 1970. godine, koja kao studentica odlazi u Domovinski rat i 1991. godine pogiba na novljanskom ratištu, kao jedna od prvih žena braniteljica. – Tada nam je bilo najteže, a meni posebno kad sam vidjela da i na spomenici piše „vašem sinu Jasni“, pa još ni nekoliko godina nakon njene pogibije nisu shvatili da i žena može biti branitelj, da i ženska djeca idu u rat braniti svoju Domovinu.

Zlatni pir proslavili su u svojoj kući u Srednjem selu sa dva sina, njihovim suprugama, unučadima i rodbinom, a na kraju i s velikom tortom za 50 godina braka.

IMG 5489