Srijeda, 08 Siječanj 2014 14:27

Uz šargiju i bosančicu i igra prstena

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

10. TRADICIONALNA ZAVIČAJNA PRIREDBA BOSANSKO SIJELO -

POŽEGA – Po 10. puta sada već tradicionalna zavičajna priredba „Bosansko sijelo“ održana je u organizaciji Udruge raseljenih Hrvata Bosanske Posavine iz Požege u Restoranu Sara na kojoj se okupilo preko 500 sudionika. Doseljenici iz Bosanske Posavine u Slavoniju su doseljavali već desetljećima, a najviše u vrijeme Domovinskog rata, no sa sobom su ponijeli i svoje običaje, pjesmu i ples, koje se vrlo rado prisjete na ovakvim susretima. Dobrodošlicu svim gostima poželio je predsjednik Udruge Dane Rašić. – Ova večer rezultat je truda i organizacije nekolicine ljudi, odlučnih u očuvanju običaja, kulture i tradicije Hrvata Bosanske Posavine na području Požeštine. Imat ćemo priliku čuti izvorne grupe glazbenika i tradicionalnu glazbu, vidjeti tradicionalnu narodnu nošnju i plesove karakteristične za Bosansku Posavinu, upoznati se s običajima igranja bosanskog „Prstena“ – rekao je Rašić te pozdravio i uzvanike, župana Alojza Tomaševića, predsjednicu Županijske skupštine Mirelu Mezak Stastny, predstavnika Kutjeva d.d. Damira Pejakovića te požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, koji je i otvorio ove jubilarne susrete.
Nastupili su Izvorna grupa Baščovani, Izvorna grupa Prijatelji, Cerovački izvori, KUD Posavski biseri iz Slav. Broda sa nekoliko koreografija i GKUD Požega koji su prikazali slavonska kola i pjesme. U nastavku nakon kulturno-umjetničkog programa goste su zabavljali članovi glazbenog sastava Lord.
Izvorne grupe pjevača posavskih i bosanskih pjesama uz violinu i šargiju mnoge nisu ostavile ravnodušnima te su se uhvatili u tradicionalno kolo. Poznata „Bosančica“ privukla je gotovo polovinu posjetitelja u kolo. Mnogo igrača privukla je i stara bosanska igra „Prsten“ u kojoj se traži prsten sakriven u marami ili šalu, a za posjetitelje je priređena i bogata tombola koju su činile nagrade brojnih sponzora.