Četvrtak, 02 Siječanj 2014 18:00

Okitili bor u Zvečevačkom jezeru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČETAK TRADICIJE RONILAČKOG KLUBA POŽEGA -
 
ZVEČEVO - Članovi Ronilačkog kluba Požega odlučili su povodom blagdana započeti s jednom zanimljivom i simpatičnom tradicijom. Organizirali su uron na Zvečevačkom jezeru i tom prilikom su okitili bor. S obzirom da je jezero bilo potpuno zaleđeno bila je to prava avantura.
- Podvodno ukrašavanje bora je duga tradicija u "podvodnom" svijetu i nezna se točno kad i tko je to prvi napravio, ali se ideja godinama održala u velikom broju ronilačkih klubova širom svijeta. Tako smo i mi odlučili okititi svoj prvi bor pod vodom na jezeru na Novom Zvečevu, gdje ujedno i nekoliko godina unazad imamo ronilačke eko akcije čiščenja kupališta na Zvečevu. Zašto je ukrašavanje bora pod vodom u unutrašnjosti naše zemlje specifičan? Zato jer su za Božić temperature uglavnom dosta ispod 0°C, kako zraka, tako i vode, pa je potrebno razbiti led kako bi se uopće moglo ući u vodu. Ronjenje ispod leda je inače dosta opasan i zahtjevan zadatak, ali za naše ronioce to predstavlja samo još jedan od niza izazova s kojim se susreću u svom profesionalnom hobiju – ističu u Ronilačkom klubu Požega.
Vrlo uspješna godina je iza Ronilačkog kluba. I ove godine su sudjelovali na raznim eko akcijama, organizirali ronjenje na bazenu, a novi članovi su uspješno položili za svoje prve zvijezdice. Plan Ronilačkog kluba Požega u Novoj 2014 godini je raditi na proširenju i obuci novih članova, polaganju viših kategorija za postojeće članove, sudjelovanje u eko akcijama, prikupljanju sredstva za bolji i uspješniji rad, a članovi Ronilačkog kluba su uvijek na raspolaganju i službi 112 prilikom svih intervencija u vodi.