Četvrtak, 17 Listopad 2013 10:44

Rezali crne borove radi zaštite najmanjeg guštera

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

AKCIJA ZAŠTITE U PARKU PRIRODE PAPUK -

VELIKA - Na području Parka prirode Papuk na brdu Turjak slijedom smjernica za zaštitu staništa proteklog tjedna s početkom u 10 sati održala se akcija uklanjanja samoniklih stabala crnog bora s ciljem zaštite i očuvanja ivanjskog rovaša, najmanjeg guštera u Hrvatskoj.

Prema riječima biologa u hrvatskom Institutu za biološku raznolikost i  herpetološkom društvu Dušana Jelića  samo stanište Ivanjskog rovaša je dosta specifično. - Ivanjski je rovaš specifična vrsta guštera. To je jedna vrsta tropskog roda guštera koja se nalazi u Europi. U nas je to jedini gušter koji nema kapke i ima konstantno otvorene oči. Ovo stanište sa submediteranskim elementima vegetacije ima u odnosu na druge dijelove višu temperaturu odnosno toplije je i upravo taj splet okolnosti kao što su južne padine Papuka i vrlo plitke vapnene stijene sa hrastom meduncem idealne su na Ivanjskog rovaša - rekao je Jelić dodajući kako se istraživanje ove vrste guštera provodi već pune četiri godine u parku prirode Papuku.IMG 7566

Vrsta Ablepharus kitaibelli Bibron & Bory 1833, Ivanjski rovaš, najmanji je gušter u Hrvatskoj, a na području PP Papuk otkriven je 2008. godine. Osim na području Parka prirode Papuk, Ivanjski rovaš je zabilježen još samo na području Iloka.

 Na osnovu provedenih višegodišnjih istraživanja od strane Dušana Jelića i Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla) Park prirode Papuk dobio je kvalitetan areal rasprostranjenja ove vrste na području Turjaka sa smjernicama za očuvanje i unaprjeđenje staništa. Ono uključuje kontrolirano uklanjanje samoniklih stabala crnog bora sa vršnog dijela Turjaka koje izrazito negativno utječe na stanište koje preferira Ivanjski rovaš.

 Ovogodišnja akcija nastavak je na akciju iz 2011. godine kada je uklonjeno 20 stabala crnog bora što se pokazalo kao učinkovita zaštita ovog rijetkog guštera te je ove godine uklonjeno još 70 stabala crnog bora.

 S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti guštera, te o zahvatu na zaštićenom području, u akciju su bili uključeni JU PP Papuk, glavni voditelj projekta Dušan Jelić, Šumarija Velika i učenici Katoličke gimnazije s prof. Franom Barišićem.

Uz samu akciju sječe borova, učenici su sa profesorom skupljali žirove hrasta medunca i zasadili ih kako bi proširili hrast medunac u čijem sloju lišća Ivanjski rovaš pronalazi savršeni dom.