Utorak, 15 Listopad 2013 17:09

U školu došli sa svojim kućnim ljubimcima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OŠ VILIMA KORAJCA KAPTOL OBILJEŽILA DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA  -

 

KAPTOL – Već niz godina u OŠ Vilima Korajca u Kaptolu Svjetski dan zaštite životinja obilježavaju no ove godine su se odlučili organizirati nešto novo u sklopu projekta „Moj kućni ljubimac – moj prijatelj“. Nekoliko dana ranije na temu zaštite životinja rade se literarni i likovni radovi, a na sam dan u školu dolaze sa svojim kućnim ljubimcima. ravnatelj Osnovne Škole Vilima Korajca Ka– Po prvi smo puta obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja odlučili obilježiti na ovaj način i zapravo nas je sve iznenadio odaziv učenika i njihovih ljubimaca, ali i reakcija i uključivanje roditelja. Sada razmišljamo da to uvedemo kao tradiciju. Odazvale su nam se prodavaonica Pet shop iz Požege i Udruga malih životinja iz Kaptola. Željeli smo u ovaj projekt uvesti i odgojnu ulogu pa su učenici sakupljali novčane priloge u svojim razredima za napuštene životinje i Udrugu Sirius iz Požege koja skrbi o napuštenim životinjama – rekao je Nino Diklić, ravnatelj škole.

- Ovo je naš projekt škole, gdje smo motivirali djecu da donesu svoje kućne ljubimce i predstave ih. Sudjeluju svi razredni odjeli i pojedini nastavnici da djecu naučimo o potrebi pažnje prema životinjama, da ih treba štititi a ne napuštati. Oni su nekoliko dana izrađivali svoje radove i to smo sve izložili. Djeca su jako bila zainteresirana da dovedu i predstave svoje kućne ljubimce. imamo i jednu učenicu koja je spasila jednu macu, hranila ju i liječila, i sada je ovdje s njom – rekla je organizatorica cijelog projekta Maja Alaber, nastavnica kemije i biologije.

Udruga Sirius za predsjednicom Gordanom MalbašićNa prostor ispred škole okupilo se zaista veliki broj učenika koji su donijeli svoje kućne ljubimce. Bilo je tu na desetke pasa svih pasmina, veliki broj mačaka, ali i kornjača, ribica, hrčaka, papiga i dr. Na maloj pozornici organizirano je predstavljanje ljubimaca i njihovih vlasnika te malo natjecanje u najljepšem opisu i prikazu svojega ljubimca. Tako je na kraju pobjedu u kategoriji nižih razreda odnio Juraj Filipović koji je donio svoga hrčka i Petra Marković koja je na izložbu donijela svoju kornjaču. U kategoriji viših razreda priznanje je dobila Terezija Metzger koja je donijela svoju mačku.

Za kraj je nastavnik Zdravko Vidović, inače uzgajivač golubova pismonoša pustio 33 goluba koji su napravili počasni krug iznad škole a onda se sigurnim i točnim letom uputili prema svojoj kući. – Ovo su golubovi pismonoše koji su nekada nosili pisma, a danas služe samo za natjecanja i uzgajaju se iz ljubavi. Ovo su još mladi golubovi koji se tek pripremaju za natjecanje i za sada lete na daljine od 50 kilometara. Postepeno ih obučavamo na sve veće daljine, a za natjecanje lete i po tisuću kilometara u jednom danu. Kad ih odvezemo na mjesto natjecanja i pustimo oni lete bez prestanka dok ne dolete na svoju adresu. Sad ćemo ih pustiti ovdje a oni će odletjeti deset kilometara do svoje kuće gdje ih čeka ručak – pojasnio je Vranković, koji sa golubovima ove godine trenira a sljedeće godine zajedno kreću na natjecanja.

Golubovi pUčenici su u svojim razredima odvojili po nekoliko kuna i novčane priloge ubacili u kasicu na štandu udruge Sirius koja brine i o azilu za napuštene životinje. - Udruga Sirius za brigu o napuštenim životinjama djeluje već šestu godinu i trenutno imamo 15 pasa. Problem je što je azil smješten u ruševnom i improviziranom smještaju. Drago nam je da su učenici prikupili novčane priloge koji će nama i brojnim volonterima pomoći u prehranjivanju životinja za koje se brinemo i da se na ovaj način brinu za svoje i napuštene životinje. Želimo samo da se ta briga produži na cijelu godinu. Kroz azil do sada je prošlo puno životinja, a udomili smo preko 200 pasa. Mi i posredujemo kada netko pronađe napuštenu životinju pa je čuva dok ne pronađemo udomitelja, te smo i na taj način pronašli dom za preko 200 pasa i mačaka – rekla je Gordana Malbašić, iz Udruge Sirius koja se brine za azil koji je za sada smješten na privatnom prostoru i nema baš najbolje uvjete, pa očekuju da će uz pomoć grada Požege i šire društvene zajednice trajno riješiti problem smještaja za azil za napuštene životinje.