Srijeda, 02 Listopad 2013 10:24

Tradicija pčelarenja u našem kraju

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE OBRIS I PČELARSKA UDRUGA PČELAR -

IZLOŽBA U SKLOPU 7. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA

POŽEGA – U sklopu manifestacije 7. tjedan cjeloživotnog učenja Pučko otvoreno učilište Obris i Pčelarska udruga Pčelar iz Požege postavili su izložbu „Tradicija pčelarenja u našem kraju u prostoru Gradskog muzeja Požega. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.IMG 0502

Ovdje smo prikazali tradiciju našeg pčelarstva u ovom kraju, gdje smo htjeli naglasiti da pčele imaju jako veliku funkciju u čovječanstvu. Pčele oprašuju preko 85% biljaka, od voća do povrća koje čovjek koristi u svojoj prehrani. Kada ne bi bilo pčela vrlo malo hrane bi ostalo na planeti. „Ako izumru pčele, čovječanstvu preostaju još četiri godine“ rekao je još Albert Einstein. Kad bi svi posjetitelji ove izložbe to shvatili mi bi kao organizatori bili presretni – rekao je tajnik udruge Pčelar Aleksandar Bojčić, na otvorenju izložbe gdje je bilo i nekoliko razreda školaraca. Na izložbi su postavljene prve košnice koje su ljudi IMG 0503pravili od priručnih sredstava, drveta, šiblja i blata, razvoj pčelarstva kroz povijest, pa do današnjih modernih košnica i strojeva za vađenje meda iz pčelinjih saća.

Udruga Pčelar osnovana je 2010. godine i ima oko tridesetak članova, od malih pa do onih koji imaju stotinjak košnica. Svi proizvode med, a ove godine po izjavi tajnika dobra je godina za med. Ove godine nije bilo mrazeva koji unište voćke i cvijet, pa je bilo dosta meda.

 Cijeli ovaj tjedan traje obilježavanje cjeloživotnog učenja, a naše učilište je već treću godinu koordinator za Osječko-baranjsku i Požeško-slavonsku županiju. Uz javne ustanove i brojne udruge krenuli smo na obilježavanje i podizanje pažnje javnosti da je danas vrijeme kada svi uče, cijeli dan i cijeli život. Zbog razvoja tehnologije koji moramo pratiti koliko možemo, a i dinamika radnihIMG 0504 mjesta traži stalno obrazovanje, pa i onog neformalnog obrazovanja da bi mogli živjeti kao građani – rekla je Jadranka Krmpotić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obris.