Srijeda, 02 Listopad 2013 10:31

Kapelica iz romanike i drugi vrijedni nalazi

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAVRŠENA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA LOKALITETU IVANDOL  -

 

Lokalitet kod Ivandola povezuje se s obitelji prvog poznatog vladara srednjovjekovne bosanske države, bosanskog bana Borića, koja je imala istaknutu ulogu već od 12.stoljeća. Značajne su posjede imali i u Slavoniji. Postoji mogućnost i da je lokalitet vezan uz Odolu, unuka bana Borića. To bi trebao utvrditi nastavak radova.

IVANDOL - Na lokalitetu nedaleko do Ivandola završeni su probni arheološko konzervatorski radovi. Naime još 1999. godine Gradski muzej Požega pod vodstvom arheologinje Dubravke Sokač Štimac proveo je prva arheološka istraživanja i tada su utvrđeni ostaci obodnog zida. Uz to bilo je otkriveno i nekoliko kosturnih ukopa. Već tada se znalo da se radi o značajnom crkvenom objektu. Ta su istraživanja ponovno pokrenuta, tako da je ove godine nastavljena druga etapa tih konzervatorsko arheoloških istraživanja.

Arheologinja Marija Mihaljević- Uspjeli smo utvrditi ostatke sakralnog objekta koji po svojim stilskim značajkama, načinu gradnje, tlocrtu ali i obradi građevinskog materijala pripada razdoblju romanike, toga slavonskog slabo znanog srednjovjekovnog razdoblja. Uz ostatke ovog značajnog sakralnog objekta koji je kao jedna cjelina, možemo reći da je tu još jedna zanimljivost a to je da su uz njegove zidove pronađeni kosturni ukopi, uglavnom djece i to dvojni, trojni, bez grobnih priloga. Nešto se sigurno dogodilo, neka epidemija ili slično, a o tome ćemo sa sigurnošću moći govoriti tek nakon provedenih analiza. One će nam omogućiti da utvrdimo koja je starost djece ali i o čemu se radi jer se čini da su skoro identične starosti. Jako je puno djece ukopano oko tog zida. Ovakvi ukopi djece nisu karakteristični ni za ovaj prostor niti šire - istaknula je voditeljica arheoloških istraživanja Marija Mihaljević navodeći kako je pronađeno dosta arhitektonske plastike te keramičkog posuđa koje datira iz 13 stoljeća. Pronađeno je i nešto novca iz kraja 15. i početkom 16. stoljeća, zatim dosta željeznih strelica koje pripadaju istom vremenu i što sve zapravo govori da je crkva u neko vrijeme služila i u obrambene svrhe.

Otkriveno i stepenište- Značajno je spomenuti i da imamo brončani prsten, apliku i drugo. Riječ je o zanimljivim i rijetkim nalazima. Unutar objekta pronađene su i stepenice koje sugeriraju potrebu nastavka istraživanja. Sada po završetku radova zaštitit ćemo preventivno zidove kako bi otkrivene kamene strukture prezimile, jer vjerujemo da ovako značajan nalaz sakralnog objekta koji je jedinstven po svojim stilskim značajkama i rijedak u ovom dijelu, zaslužuje nastavak radova i u konačnici samu prezentaciju nalazišta, koje se i te kako može uklopiti u kulturno-turističku ponudu ovoga kraja i cijele Slavonije - zaključila je naša Marija Mihaljević.

Da je sakralni objekt po svoj prilici kapelica, pripadala onodobnoj imućnijoj obitelji potvrdio nam je i pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček.

Pronađeni ukopi- O pravom značaju lokaliteta još je prerano govoriti budući da su istraživanja tek počela. Pretpostavljali smo da se radi o značajnom objektu i da bi nalazi mogli biti zanimljivi i to su ova probna istraživanja potvrdila. Ono što možemo reći je da treba nastaviti istraživanja i dovršiti ih u što skorijem roku za dvije-tri godine te ići nakon toga na konzervaciju i prezentaciju nalaza koji po svojoj vrijednosti to zaslužuju a što se već sada vidi. Već sada se vidi da se mreža arheoloških lokaliteta na području Požeško-slavonske županije progušćuje i da imamo sve više, sve značajnijih srednjovjekovnih arheoloških lokaliteta na ovom prostoru, a što svjedoči o razvijenosti i važnosti prostora u to doba, koji je usudio bih se reći u to vrijeme imalo i veću i značajniju ulogo nego li danas - rekao je Španiček dodajući kako se lokalitet kod Ivandola povezuje s obitelji bana Borića koja istaknutu ulogu ima već od 12. stoljeća.

- Moguće je i da je ovo vezano uz Odolu, unuka bana Borića, međutim to treba još istražiti i provjeriti. Oni su bili vladari Bosne i ban Borić je bio na dvoru ugarskoga kralja, a imao je značajne posjede i veliku ulogu i na području Slavonije - rekao je Španiček.

Istraživanja će tako po svoj prilici biti nastavljena i u iduće dvije godine te bi nakon nalaza benediktinske opatije Rudina, upravo ovo nalazište moglo biti najvažnije u ovom dijelu Slavonije.