Utorak, 01 Listopad 2013 16:03

Stogodišnjakinja najstarija stanovnica županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VELIKIM SLAVLJEM OBILJEŽILI STOTI ROĐENDAN ANE VRBAN  -

 

SVOJOJ NAJSTARIJOJ ČLANICI ČESTITALI IZ POŽEŠKOG HDZ-a

NOVI MIHALJEVCI - Puno radi i moli, te pij kozje mlijeko – jedinstven je recept za dugovječni život Ane Vrban koja se rodila 29. rujna 1913. na Velebitu, u zaseoku Dragnuša.

IMG 0476Baka Ana stoti rođendan proslavila je o okruženju obitelji, rodbine i prijatelja i bez štapa i bez naočala. – Vodili smo je kod okulista i on joj je stavljao različite dioptrije, ali tek kad joj je stavio obično staklo baka je rekla da dobro vidi – kaže Marko, njezin 71-godišnji sin s kojim baka živi od 1971. godine u Novim Mihaljevcima gdje su se doselili. U obitelji živi i snaha Marija te bakina unuka Željka sa svojom obitelji.

IMG 0487- Udala sam se 1940. godine za Matu, ali nakon tri godine braka u kojem nam se rodila kćer i sin muža su odveli partizani i nikada se više nije vratio. Već sam 70 godina udovica, morala sam raditi i muške i ženske poslove, a najteže mi je posao bila košnja u čemu sam bila bolja i od mnogih muških. Nije bilo lako ni kosu kovati i oštriti. Djecu sam othranila tkajući na tkalačkom stanu – priča baka koja je najveći dio života provela u teškom siromaštvu. Iako je nepismena, baku, pričaju njezina, obitelj nitko nije mogao prevariti.

Nikada nije nosila nikakvog nakita, ali zato je krunica uvijek u ruci. Moli se za sina i kćer, njihove obitelji, četvero unuka i sedam praunuka. – Baka je posebno bila vješta u namještanju polomljenih kostiju. Kada bi namjestila ruku od domaćeg platna i bjelanjka napravila je gips. Liječila je i druge bolesti, a i životinje. Kada je njen unuk Željko imao problema sa zglobom, dala mu je svoju dijagnozu, a to istu mu je poslije potvrdio i liječnik – priča unuka Željka, inače po struci medicinska sestra koja vjeruje da je u odabiru svoga zvanja presudio bakin gen.

Baka je s posebnim veseljem dočekala 1991. godinu i dolazak demokracije. –To joj je bilo posebno drago zbog toga što smo konačno mogli slobodno ići u crkvu. Kazala je: „Dico, nema više onoga da ne smijete ići u crkvu“ – objašnjava unuka Željka koja je cijeli svoj život odrasla uz baku, a s kojom je nastavila živjeti i nakon udaje.

Rođendan su joj došli čestiti i požeški čelnici HDZ- a, predsjednik Ante Šolić, zamjenik župana Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegovi zamjenici Mario Pilon i Darko Puljašić. Šolić je tom prilikom istakao da je baka Ana najstariji član HDZ-a u Hrvatskoj te da njezin život, ljubav prema domovini i vjera u Boga trebaju biti primjer ne samo njezinoj obitelji nego i ostalima.