Četvrtak, 05 Rujan 2013 11:58

"Djeca, prijatelji u prometu!"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Jučer u prostorijama Policijske uprave održana je tematska konferencija za novinare vezano za akciju „Poštujte naše znakove“. Na konferenciji je rečeno da se na području  u nadležnosti požeško-slavonske policije u prvih sedam mjeseci ove godine dogodilo 26 prometnih nesreća u kojima su sudionici bila djeca od toga 15 je bilo s ozlijeđenim osobama, a 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom.IMG 4169

U tim nesrećama sudjelovalo je 31 dijete, njih četvero je teško ozlijeđeno, osmero je lakše ozlijeđeno i 19-ero je srećom prošlo bez ozljeda. Promatrano po svojstvu sudionika od 31 djeteta njih dvoje je bilo u svojstvu vozača, 24 putnika i pet pješaka.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećan je broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca za šest ili 30 %, a bilježi se i povećanje broja djece sudionika u prometnim nesrećama za šest ili 24 %, odnosno povećan je i broj teško ozlijeđenih za tri, te broj lakše ozlijeđenih za četiri djeteta.

Promatrano prema svojstvu sudionika u prometu u 2013. godini dvoje djece stradalo je u svojstvu vozača bicikla i oni su teško ozlijeđeni, petero djece u svojstvu putnika lakše je ozlijeđeno od toga četvero kao putnici u osobnom automobilu, a jedno kao putnik u vlaku, te petero djece u svojstvu pješaka.

Također je naglašeno da je iz statistike vidljivo kako se djeca školske dobi u značajnom broju javljaju kao sudionici prometnih nesreća te se iz toga nameće zadaća pojačanih aktivnosti policije na zaštiti školske djece.

Rečeno je da se pojačane mjere na zaštiti školske djece provode i u skladu s početkom nove školske godine, odnosno tijekom mjeseca rujna, u znatnoj mjeri se usložava stanje sigurnosti u cestovnom prometu i to prvenstveno pojavom djece prvih razreda osnovne škole koja se po prvi puta susreću sa svim opasnostima koje donosi njihovo sudjelovanje u prometu. U školskoj godini 2013./2014. na području Županije 743 učenika upisalo je prve razrede osnovnih škola.

Istaknuto je da su policijski službenici već proveli određene aktivnosti i zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet, te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola, te zatražili da se uočeni nedostaci otklone.

Napomenuto je i da će se održati predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a policijski službenici prisustvovati će i na prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima prenijeli najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Na konferenciji je predstavljen i letak koji su pripremili djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske „Djeca, prijatelji u prometu!“ i koji sadrži niz korisnih savjeta djeci, ali i roditeljima kako se ponašati u prometu.

Najavljeno je da će prilikom predavanja prvoškolcima biti podijeljeni edukativni letci na kojima će trebati pravilno obojiti prometne znakove i uređaje koje će potom ponovno prikupiti kontakt policajci i tijekom „Dana otvorenih vrata policije“ u Požegi 25. rujna na Trgu Svetog trojstva 10 najsretnijih mališana biti će prigodno nagrađeno.   

Također, svakog dana u mjesecu rujnu, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole.