Petak, 06 Rujan 2013 13:24

Budući ekonomisti 'podstanari' su u osnovnoj školi

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

OD PONEDJELJKA PRVI SREDNJOŠKOLCI KRENULI NA NASTAVU I U PLETERNICI -

PLETERNICA - Ovog ponedjeljka prvi su srednjoškolci krenuli na nastavu i u Pleternici. Riječ je o jednom razredu požeške Ekonomske škole, upravni smjer, u kojemu je 21 učenik a razred im se nalazi u prostoru osnovne škole Fra Kaje Adžića. - Zahtjev nadležnom ministarstvu za otvaranje srednje škole u Pleternici upućen je 2010. godine a Vlada je odluku o tome donijela 2011. godine. Odobreno nam je otvaranje po jednog odjela opće gimnazije, ekonomske škole-upravni smjer i Obrtničke škole smjer konobar-kuhar. Iznimno nam je drago da smo evo, upisali prvi razred i nadamo se kako će se slijedećih godina popunjavati i ostali – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.ekonomska2m

    Među prvima koji su došli na nastavu bila je i Daria Starčević iz Lakušije koja inače, boluje od celebralne paralize. - Drago mi je što je ova škola otvorena u Pleternici jer sada mogu lakše nastaviti školovanje obzirom da me mama svaki dan mora voziti u školu – rekla je Daria. Anja Marković u pleterničku srednju školu došla je čak iz Brodsko-posavske županije. - Iz Nove Kapele sam i na internetu sam vidjela da se ovdje otvara srednja škola. Bliže mi je nego da putujem u Brod pa sam se odlučila upisati – objasnila je Anja. Osim Anje u pleterničkom srednjoškolskom razredu je još jedan učenik iz brodske županije, dva su iz novogradiškog kraja a ostali su uglavnom s pleterničkog područja. Zanimljivo je međutim, da ih je nekolicina iz Požege ili okolice. Sve njih prva je dočekala razrednica Elvira Rajič s kojom su uglavnom dogovarali tehničke detalje. Profesori koji će im predavati svakodnevno će putovati iz Požege u Pleternicu što će financijski 'pokrivati' osnivač tj. Požeško-slavonska županija.

   Pleternički srednjoškolci na nastavu će u prostorije osnovne škole ići privremeno dok se ne uredi objekt bivše osnovne škole u parku za što se dokumentacija već radi. Očekuje se da će glavni projekt biti gotov do kraja godine a po njemu predviđena je dogradnja još jednog kata na postojeći objekt. – U budućoj srednjoj školi bit će prostora za 12 razrednih odjeljenja, odnosno 350 učenika, kao i za praktikume za praktičnu nastavu. Prvobitna ideja jest bila da u našoj srednjoj školi budu odjeljenja opće gimnazije, ekonomske i obrtničke škole no, to se može i promijeniti, ovisno o interesu – kazao je bivši gradonačelnik Franjo Lucić u čijem je mandatu i pokrenuta procedura otvaranja srednje škole u Pleternici. Buduća srednja škola, dodao je, financirat će se sredstvima EU a predviđa se da će koštati 2 milijuna eura, bez opreme.